Alexander von Schmid – De Laatste Christen

Alexander von Schmid is auteur van de roman De Laatste Christen. ‘Wat als geloof op een leugen berust’, is de subtitel van het boek. Alexander legt uit:

Is De Laatste Christen een theologisch of religieus boek?

Alexander: Nee, het is geen theologisch werk, maar een spannend verhaal dat, zoals een lezer op Hebban dat zo mooi verwoordde, bestaat uit twee heel sterke parallelle lijnen waarin je wordt meegezogen als in een thriller. 

Waar gaat het boek over?

Alexander: De ene verhaallijn speelt in het heden en gaat over aartsbisschop Mario Rodriguez van Sevilla die heilig in de Rooms-Katholieke Kerk en de opstanding van Jezus uit de dood gelooft. Wanneer hij echter geconfronteerd wordt met een manuscript waarin Jozef van Arimathea, de man die Jezus volgens de vier evangeliën zou hebben begraven, uitlegt wat er werkelijk gebeurde na de kruisiging van Jezus, worden zijn overtuigingen geschokt. Durft hij de waarheid onder ogen te zien dat zijn geloof op een leugen rust? Dwingt deze waarheid hem om af te treden als aartsbisschop? En durft hij publiekelijk toe te geven dat hij zijn geloof heeft verloren?

En de andere verhaallijn?

Alexander: Die speelt in de eerste eeuw na Christus. Jozef van Arimathea, een Joodse zakenman, woonachtig in Antiochië bekent in zijn manuscript wat hem dwong de waarheid over de oorsprong van het christelijk geloof te onthullen: de christelijke bisschop Ignatius van Antiochië heeft een evangelie gepubliceerd waarin de Joden ervan worden beschuldigd Jezus Christus te hebben vermoord. Dit leidt tot christelijke agressie tegen joden, die culmineert in de brandstichting van de grote synagoge van Antiochië, gevolgd door pogroms. Jozef hoopt met het openbaar maken van de waarheid over de christelijke religie deze als vals te ontmaskeren en te vernietigen, zodat de haat van christenen jegens zijn volk zal verdwijnen.

Wat hebben die twee verhalen met elkaar te maken?

Alexander: Aartsbisschop Mario van Sevilla gaat door het manuscript van Jozef van Arimathea en door dreigbrieven aan zijn adres steeds meer twijfelen aan zijn geloof. Dit brengt hem uiteindelijk in een zware crisis. Ik zal het niet gaan verklappen, en zal hier slechts zeggen dat de twee verweven verhaallijnen van Jozef van Arimathea en Mario Rodriquez tot een verrassende en tragische ontknoping leiden. 

Het lijkt alsof er heel veel aan de orde wordt gesteld in De Laatste Christen…

Alexander: Dat klopt. De Laatste Christen is een geïntegreerde combinatie van een thriller, een liefdesverhaal, een historische reconstructie en een filosofische zoektocht naar de waarheid. Alles in één.

Maakt dat het boek niet moeilijk leesbaar?

Alexander: Nee, het is geschreven met de bedoeling dat je het in één adem uitleest, en eigenlijk niet kan stoppen met lezen. De recensies die ik tot nu toe heb gezien overtuigen mij ervan dat ik in deze opzet ben geslaagd. Een lezer op Hebban schreef: “De Laatste Christen is geen theologisch werk, het is in de eerste plaats een spannend verhaal dat bestaat uit twee heel sterke parallelle lijnen waarin je wordt meegezogen als in een thriller. Schitterend! Zonder aarzelen vijf sterren waard!” Een andere recensent verwoordde het als volgt: “Wat heeft Alexander von Schmid een geweldige roman geschreven die een liefdesverhaal met een thriller combineert en je zo meezuigt in het verhaal dat je niet meer wil stoppen.” 

Heb je een boodschap met dit boek willen uitdragen?

Alexander: Jazeker. Mijn missie is om de mensheid te bevrijden uit de knellende wurggreep van christelijke machthebbers, lobbyisten, influencers en politici. We zien nu overal ter wereld in de politiek een kwalijke ruk naar rechts waarbij christelijke kerken op de achtergrond een grote invloed uitoefenen.

Wat heeft je gemotiveerd om De Laatste Christen te schrijven? 

Alexander: Ik ben enorm geïntrigeerd door oude verhalen met een religieuze boodschap. Bij het lezen merk ik vaak dat er een latent (verborgen) verhaal achter het manifeste verhaal ligt. Dan wordt de detective in mijn wakker. Ik wil dan weten wat er echt gebeurd is, en waarom het oude verborgen verhaal veranderd is, en wie daar baat bij dacht te hebben. Ik ben ook erg geïnteresseerd in religie als bron van zingeving voor mensen. Toen ik het opstandingsverhaal van Jezus in de evangelies las, was ik gelijk geïnteresseerd omdat ik merkte dat er van alles rammelde in dat verhaal. Wat is er nu echt gebeurd, vroeg ik mij af. 

Ben je niet bang dat De Laatste Christen tot boze reacties bij christenen zal leiden? 

Alexander: Jazeker. Een van de recensenten op Hebban schreef dat ik over een grote dosis moed beschik omdat mijn boek een bom onder de Heilige Stoel legt, en dat mijn vlot geschreven verhaal wel eens hard kunnen aankomen bij de miljoenen christenen over de hele wereld. Wat dit voor gevolgen heeft, weet ik niet, maar ik geloof in destiny. Het is mijn destiny om dit boek en nog een ander boek te schrijven en ik kan me niet laten leiden door angst voor reacties. Kort gezegd: ik accepteer alle gevolgen die het schrijven over deze onderwerpen met zich meebrengt. 

Ben je met je volgende boek bezig?

Alexander: Jazeker. Het concept daarvoor is voor een groot deel klaar. Ik ben nog bezig met research. Het zal voor een belangrijk deel gaan over Mozes, de vader van de monotheistische godsdiensten (Jodendom, christendom en islam). 

Heb je al een titel?

Alexander: Ja. Een heel intrigerende, al zeg ik het zelf. 

Kan je die al verklappen?

Alexander: Let op……

De vader van God.