‘Hoogachtend, dikke Freddy’

‘Hoogachtend, dikke Freddy’ is een 140 pagina tellend boekje met een verzameling van brieven die met plezier zijn gelezen door Godart Bosmans.

De heer Frederik De Meester stuurt deze brieven naar belangrijke verantwoordelijken in de maatschappij of personen met een belangrijke invloedrijke functie. Zoals bijvoorbeeld: de directeur van een bank, Centrum voor maatschappelijk welzijn, Minister van Toerisme , Minister van Gelijke kansen, voorzitter van de Belgische jagersbond enz…


Getriggerd door krantenartikelen van de dag

Op zijn eigen hilarische en grappige wijze kaart hij welbepaalde (wan)situaties aan van zowel persoonlijke als algemene aard.  Deze zijn vaak getriggerd door de krantenartikelen van de dag.

Zelf is hij vaak zonder papieren, heeft hier en daar schulden en verdrijft zijn tijd vooral in de Nieuwe Nachtegaal. Dit is een volkse café in Antwerpen waar hij ook regelmatig de nacht doorbrengt. 

Het moet gezegd worden: het gaat hier over België en in het bijzonder Vlaamse aangelegenheden. Maar zijn brieven kunnen evengoed in Frankrijk, Nederland als Duitsland tot grimassen leiden en hier en daar op herkenbaarheid botsen. 

Humor van Dikke Freddy

Zijn schrijfstijl is hilarisch, grappig en stemt de lezer tot nadenken. Freddy schuwt noch spaart niets of niemand. 

Met gezond boerenverstand creëert Dikke Freddy de meest bizarre oplossingen voor ingewikkelde en vooral dure problemen. Dit doet hij in ruil voor enige kleinigheidjes. 

Het is moeilijk om er één brief uit te halen die het leukste is. Ik heb verschillende keren luidop moeten lachen met de boodschappen die er tussen de regels doorgegeven worden. En om de wijze waarop de dingen aangekaart worden.  Ook zijn diplomatieke vriendelijkheid is niet gespaard van enige cynische humor. 

Niettegenstaande de brieven dateren van de periode 1993-2013, blijven ze op verschillende gebieden echter actueel. 

Wederom een boekje om niet in één keer uit te lezen maar af en toe geamuseerd vast te nemen. 

Kortom, een grappig en gevat boekje. 

‘Hoogachtend, dikke Freddy’ van Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is geboren in Kapellen in 1954 en schreef zijn eerste boek op 21-jarige leeftijd. Dit was de novelle ‘ De Troost’. Van 1996 tot 2007 was hij als docent en directeur verbonden aan de Antwerpse Schrijversacademie. Hij werd bekend met zijn zesdelige roman fleuve over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20ste eeuw. Inmiddels heeft hij een heel oeuvre op zijn naam staan.

Als theatermaker werkte hij in opdracht van verschillende gezelschappen (o.a. het Brialmonttheater en Theater De Korre) en creëerde hij diverse stukken in eigen productie, waaronder het succesvolle Dank u, heren, over het leven van Willem Elsschot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *