Het pad van de kluizenaar

“Aangrijpend en meeslepend” zijn de woorden die perfect de essentie van Ken Smith’s boek “Het pad van de kluizenaar” samenvatten. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Ten Have en gaat over het leven van een kluizenaar.

Het pad van de kluizenaar

Het boek is een persoonlijk verslag van een man die veertig jaar in de wildernis van de Schotse Hooglanden woonde. Voor liefhebbers van “Into the Wild” en “Het Zoutpad” is dit boek een absolute aanrader.

Kluizenaar Ken

Ken Smith, nu 74 jaar oud, vertelt in dit boek zijn levensverhaal als kluizenaar bij Loch Treig. In het eerste hoofdstuk legt Smith echter uit dat hij helemaal niet vind dat hij een kluizenaar is. Hij heeft nog betrekkelijk veel contact met mensen en werkt zo nu en dan voor een werkgever om geld te verdienen voor zijn levensstijl.

Zonder elektriciteit, omringd door de ruige schoonheid van de natuur, overleeft hij door te vissen, houthakken en het brouwen van zijn eigen drankjes. Zijn beschrijvingen van het leven in de natuur is een unieke kijk op een leven los van de moderne hectiek. Eeen eenzaam bestaan, maar wel een bewust gekozen eenzaam bestaan.

Een leven in de wildernis

Het verhaal begint met Smith’s jeugd in naoorlogs Engeland, opgevoed door liefdevolle ouders. Op vijftienjarige leeftijd verhuist hij naar Schotland, waar zijn liefde voor de natuur duidelijk wordt. Na verschillende banen in de bouw en bosbeheer, maakt hij een levensveranderende reis naar Canada. Deze ervaring sterkt zijn verlangen om volledig op te gaan in de natuur en zich terug te trekken uit de samenleving. Na een lange zoektocht besluit hij dat de Schotse Hooglanden zijn ‘thuis’ zullen worden.

Uitdagingen en triomfen

Smith’s verhaal is er een van doorzettingsvermogen en veerkracht. Hij bouwt eigenhandig een boshuisje, dat helaas door een brand wordt verwoest. Er zijn zware periodes waarin Smith ziek is en dagen moet lopen om een dokter te bereiken. Ook zijn er uitdagingen om voedsel te vergaren en om te gaan met de grillige weersomstandigheden en wilde dieren. Ondanks deze ontberingen beschrijft Smith ook de gelukservaringen die hij in de natuur vindt, waardoor zijn verhaal een balans krijgt tussen strijd en tevredenheid.

Humor en wijsheid

Wat dit boek bijzonder maakt, is de manier waarop Smith zijn verhaal vertelt. Met humor en inzicht deelt hij zijn leven. Zijn eenvoudige, eerlijke en soms bescheiden toon maakt het gemakkelijk om met hem mee te leven en zijn levenslessen te waarderen. Hij biedt niet alleen een inkijkje in zijn unieke levensstijl, maar geeft ook praktische adviezen over zelfredzaamheid en diepere levensinzichten. Zo zijn er ook praktische hoofdstukken over hoe om te gaan met wilde dieren, hoe je hout moet behandelen en wat je aan voorraad in ‘huis’ moet hebben als de lange strenge winter komt.

Ook zijn er hoofdstukken en alinea’s waarin hij verteld over zijn bewuste keuze om geen levenspartner te zoeken; huisje, boompje, kinderen…

Zijn schrijfstijl is erg gewoontjes en zelfs een beetje naïef. Hij is overduidelijk geen auteur, maar gelukkig maakt dit voor het verhaal niet zoveel uit, en past het er eigenlijk prima bij.Verwacht geen literair hoogstandje, maar een makkelijk leesbaar boek!

Moeilijk te categoriseren

Ik vond het lastig om dit boek in een bepaalde categorie te plaatsen. Is het een roman, een handleiding of een dagboek? In feite is het een unieke mix van alle drie. Het boek combineert het verhaal van een roman, de praktische adviezen van een handleiding en de intieme inkijk middels zijn dagboek. Deze combinatie maakt het verhaal bijzonder en zoals al gezegd: uniek.

Een inspirerende boodschap

Een van de meest duidelijke boodschappen van Smith is de oproep om niet te wachten op een “goed moment” in een onzekere toekomst, maar om nu te handelen en je dromen na te jagen. Deze boodschap biedt inspiratie voor iedereen die eraan denkt zijn eigen pad te volgen, los van de drukte van het moderne leven. Eenvoudige adviezen geeft Ken Smith graag, maar vooral ook realistische. Een romantisch beeld schets hij zeker niet. Het is hard werken om te leven als een kluizenaar!

Aanrader? Het pad van de kluizenaar:

“Het pad van de kluizenaar” is een inspirerend en liefdevol verhaal van een man met duidelijke dromen en een enorme veerkracht. Je gaat echt een beetje houden van Ken, al blijft hij een vreemde snuiter.

Wil je graag eenvoudiger leven, afgezonderd van alles en iedereen? Lees vooral dit boek eerst, misschien ben je dan nóg gemotiveerder, of juist niet. Het boek verschaft in ieder geval veel wijsheid over de levensstijl van een – erg aardige en interessante – kluizenaar.