‘Het grote gelijk’ is een meeslepend verhaal

Het grote gelijkGastrecensie door: Gert Sevens

Het grote gelijk is de nieuwste roman van Rik Torfs. Rik Torfs is kerkjurist en ex-rector van de KU Leuven. Na zijn tweede boek, Wie gaat er dan de wereld redden?, lijkt hij zijn belezenheid en ervaring met ons te willen delen met dit nieuwe meeslepende verhaal.

In ‘het grote gelijk’ leren we minister Walter kennen.

Het boek gaat over de nogal onsympathieke Walter wiens niet aflatende ambitie hem naar de hoogste regionen van de samenleving leidt: het ministerschap. Toch is hij niet erg zelfzeker, en wel integendeel. Al van in zijn jonge jaren in de lagere school wordt hij gekweld door vertwijfeling en nervositeit. Dat in tegenstelling tot zijn minst favoriete klasgenootje Olivier, een durfal, die zijn leraren steevast weet te overbluffen met treffende vragen.

Ik was en bleef de verstandigste jongen van de klas, daar was geen speld tussen te krijgen, de cijfers logen er niet om.’ aldus Walter Holsters.

Oliver heeft echter de macht

Het is dan ook Olivier die de meisjes krijgt, Olivier die het hoogste woord voert en Walter kan dit alleen maar ondergaan. Dat wordt pijnlijk treffend beschreven in een scene waarin de twee jongens samen een toneelstuk dienen op te voeren… over macht:

‘Ik speelde de hoofdrol. Die van de directeur’. Olivier, in het stuk de ongrijpbare leerling, stond minder lang op de scène, maar wel op de pittigste momenten. Om zijn slimmigheden werd gelachen. Hij kreeg applaus. Dus wie speelde de hoofdrol?’

Henri Maria Dymphna André Laurent “Rik” Torfs
Rector of KU Leuven

De puzzelstukjes vallen samen

Verderop in het verhaal vallen alle puzzelstukjes samen. Walter, die na een lange en succesvolle carrière minister is geworden, is ondertussen getrouwd met Deirdre, aan wie hij echter weinig liefde schenkt. De bohemien Olivier is op zijn beurt in het huwelijksbootje gestapt met Ingrid, een jeugdvriendin van Walter. Wanneer Ingrid uiteindelijk de persoonlijke assistent van Walter wordt, brengt het verleden de nimmer tevreden minister opnieuw aan het wankelen.

Nog meer van Gert Sevens: