Hart voor katten – Saskia Schouten

Recensie door: Sarah Morton
Ik heb nog niet veel ervaring met feelgoodromans. Maar de titel ‘Hart voor katten’ sprak me aan. Ik vind het een originele invalshoek. Ook de foto op de cover sprak me aan. De kat lijkt enigszins op mijn eigen kat Cheri. 😉
Ontmoeting met Abel
Het verhaal begint wanneer de vrolijke en spontane Christa gaat kamperen in Beieren, Duitsland. De volgende dag wil ze een lange wandeling maken. Even onderweg betrekt de lucht en moet ze halsoverkop terug. Het onweer barst los, ze schuilt noodgedwongen in de toiletruimte. De campingeigenaar Abel nodigt haar uit in zijn chalet. Zij voelt meteen een klik met hem en dat is wederzijds. Ze delen hun liefde voor katten.
Er komt een mooie rode kat tevoorschijn, die ze buiten ook al tegenkwam. Die blijkt bij Abel te wonen. Ze heet Mabel. Dat hun namen rijmen, viel me meteen op. Mabel is een voormalige straatkat uit Jeruzalem, legt Abel uit. Dat is een leuk gegeven. Zelf heb ik een straatkat uit Griekenland geadopteerd.
Uit het hoofd, maar niet uit het hart
Als blijkt dat Abel samenleeft met Mirthe, gaat Christa hem uit de weg. Ze besluit hem uit haar hoofd te zetten, hij is immers getrouwd. Hij duikt echter steeds weer op in haar gedachten.
Daarnaast ontmoet ze een aardige man Bram. Ze maken samen uitstapjes. Hij lijkt haar leuk te vinden. Zij heeft het ook gezellig met hem, maar meer als broer en zus.
Folder over zwerfkatten vangen in Israël.
In de campingwinkel ziet ze een folder over zwerfkatten vangen in Israël. Dat klinkt erg de moeite waard. Christa besluit zich op te geven. Ze gaat er dan samen met Bram heen. Het is mooi hoe onbevangen ze in nieuwe situaties stapt.
Perikelen op het werk
Al tijdens haar campeervakantie is er het een en ander aan de hand op haar werk. De leidinggevende kon niet met zijn handen van de stagiaire Edith afblijven. Het was haar eerste stagedag. Gelukkig wordt het goed opgepakt en is hij meteen zijn baan kwijt.
Er komt een andere leidinggevende Rokus die nogal een aparte is en met zichzelf ingenomen. Dat leidt tot botsingen en tot grappige en gênante situaties. De manier van leidinggeven is zacht gezegd wennen voor Christa en haar collega’s. Vooral Dorien steekt haar mening niet onder stoelen of banken. De stagiaire Edith floreert juist. Ze schildert en mag op een gegeven moment een portret maken van Rokus.
Dan is het zover dat Christa naar Israël vertrekt, voor het kattenwerk. Er heeft ook iemand uit Duitsland zich opgegeven als vrijwilliger. Het zou toch niet Abel zijn… Jeruzalem is indrukwekkend beschreven. Je kan merken dat de auteur daar is geweest. Het boek leest lekker door en de beschrijvingen en achtergrondinformatie maken het levendig.
Kanttekening
Toch heb ik een kritische nood. De passages over het werk met katten zijn summier geschreven. Er komen zeker een paar leuke en aandoenlijke katten voor in het verhaal, maar ik had hen beter willen leren kennen en meer willen lezen over het reddingswerk en hoe het verder gaat met de dieren. Het boek lijkt toch vooral te draaien om relaties tussen mensen.

Leeservaring
Saskia Schouten heeft een vrolijke, levendige en innemende schrijfstijl. De personages zijn divers en worden op natuurlijke wijze geïntroduceerd. Het einde zit mooi in elkaar en voldoet aan de verwachtingen van een feelgoodroman.
Tot slot: De kattenorganisatie Catslove is gebaseerd op een echt bestaande stichting, genaamd Tova Sauls Holyland cats. De auteur nodigt je uit om een kijkje te nemen op de website. Daar kun je het een en ander zien over hun werk, bijvoorbeeld het verzorgen en opvoeden van gevonden kittens.
Het boek moedigt me zeker aan om zelf ook wat meer onbevangen in situaties te stappen en vrijwilligerswerk te gaan waarbij ik voor katten zorg, wat ik al een tijd wil.