Goed zoals je bent

In het boek “Goed zoals je bent” behandelt psycholoog Frederike Mewe een fenomeen dat vrijwel iedere vrouw (en zeker ook man) zal herkennen. Een innerlijk stemmetje dat zegt dat je niet goed genoeg bent. Mewe gaat in op waarom we vaak zo kritisch zijn op onszelf en laat zien dat het onmogelijk is alle ballen in de lucht te houden. Een boek boordevol inzichten, eyeopeners en oefeningen om milder voor jezelf te zijn.

recensie Goed zoals je bent

Normaal gesproken ben ik niet zo van de zelfhulp boeken, maar soms beslist “het universum” anders en stuurt een boek op je pad. In dit geval dus “Goed zoals je bent”. Want hoezeer iedereen ook zijn best doet om te voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij en vooral ook die van jezelf; er komt onherroepelijk een punt dat je vastloopt. Of –  erger nog –  met mentale problemen als depressie of burn-out te kampen krijgt.

“Meer, groter en beter, dat is waar het in onze huidige tijd veelal om draait. Maar geluk en succes zitten niet in een groter huis, een beter betaalde baan en een dikke auto onder je kont. Geluk zit in het ervaren van tevredenheid met je leven en liefde voor jezelf. Om liever voor jezelf te zijn is het belangrijk om de kritische stem binnen in je een toontje lager te laten zingen en de liefdevolle stem, de stem die spreekt vanuit zelfcompassie meer volume te geven.”

Torenhoge verwachtingen

In dit openhartige boek laat Mewe zien dat je niet de enige bent die met dit soort zaken worstelt. In de huidige maatschappij spelen stress, werkdruk en overtuigingen hoe “het hoort” een zeer sterke rol. (Sociale) Media confronteren ons met hoge verwachtingen en ideaalbeelden waaraan we denken dat we moeten voldoen. Afgetrainde lijven, flitsende carrières, een rijk sociaal leven, verre reizen, de perfecte ouder zijn, etc. etc. Geen wonder dat veel mensen vinden dat ze niet goed genoeg zijn omdat ze er niet in slagen al die verschillende ballen in de lucht te houden.

Herkenning

Mewe haalt voor dit boek veel voorbeelden uit haar praktijk aan, maar deelt ook haar eigen ervaringen, waardoor het een erg openhartig boek is geworden. Als lezer besef je daardoor dat je niet de enige bent die met dit soort problemen worstelt.

Theorie en praktijk

Mewe legt uit waar bepaalde patronen vandaan komen, en – nog belangrijker- geeft praktische oefeningen om patronen te doorbreken en meer grip op je handelen te krijgen:  van wandelingen tot yoga- en ademhalingsoefeningen. Maar ook veel visualisaties. Zo is er de busmethode waarin je visualiseert welke kanten van je karakter ( door Mewe “ikken” genoemd) altijd achter het stuur willen zitten, en welke noodgedwongen plaats nemen op de achterbank. Door in te zien wat er precies gebeurt en je bewust te worden van patronen, kun je proberen ze te doorbreken.

zelfliefde

Wees lief voor jezelf

De belangrijkste boodschap is dat je lief voor jezelf moet zijn. Want waarom ben je zelf je grootste criticaster? En ben je strenger voor jezelf dan je voor een ander bent?  Leg dat stemmetje het zwijgen op, luister naar jezelf en leer anders omgaan met overtuigingen, gedachten en emoties. “Goed zoals je bent” zal je hierbij helpen.