Dit is ook China

Cindy Zhu Huijgen is geboren in China en wordt als klein kind geadopteerd door Nederlandse adoptieouders. Uit nieuwsgierigheid naar haar geboorteland werd ze correspondent. Met een Nederlandse opvoeding en een Chinees uiterlijk speelt Cindy met de constante vraag waar ze thuishoort.

Adoptie

De nieuwsgierigheid naar en fascinatie voor China ligt in Cindy’s geschiedenis. Ze is geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Hoewel Cindy zich met momenten een echte Nederlander voelt, is haar nieuwsgierigheid naar haar geboorteland nooit verdwenen. In ‘ Dit is ook China’ schrijft ze veel over de verschillende vormen van adoptie en wat dit met het kind doet. De zoektocht naar haar eigen ouders is eigenlijk maar een klein deel van dit boek, wat mij tijdens het lezen enigszins verbaast. Wat dit betreft heeft mijn verwachting een iets te grote plek ingenomen. Wel vind ik het juist fijn dat het niet alleen maar over Cindy’s adoptie gaat, maar juist over China.

Dit is ook China

Cindy Zhu Huijgen is correspondent en woont in China. Ze verlangt ernaar meer te weten te komen over haar geboorteland en neemt je in ‘Dit is ook China’ mee naar dit land dat zo anders is dan Nederland. Elk hoofdstuk start met een onderwerp of gezegdes in Chinese tekens, Chinese letters en de Nederlandse vertaling. Vooral de Chinese gezegdes vond ik leuk om te lezen, zoals: Slacht de kip om de aap te waarschuwen, wat zoveel betekent als: een voorbeeld stellen. Wat Cindy heel leuk doet, is niet alleen de Chinese manier van doen omschrijven, maar ook de Chinese manier van praten. Daar word ik vrolijk van.

Negatief

Veel mensen staan negatief tegenover China. Cindy Zhu Huijgen gaat niet voorbij aan deze negatieve onderwerpen. China is een land met vele gezichten. Maar zoals Cindy terecht vindt: je hoeft niet vóór of tegen China te zijn. China is niet alleen een land waar corona is ontstaan en waar men honden eet, zoals vaak wordt genoemd. China is een land waar liefde en dromen bestaan, waar familiebanden belangrijk zijn. Het is ook een land waar families elkaar kwijt raken, op zoek gaan naar elkaar. Maar ook bang zijn om hun mening te geven of uit te komen voor het feit dat ze hun kind hebben afgestaan. De leiders van het land zijn machtig, en de inwoners zijn flexibel en sterk. Ieder zoekt zijn eigen weg.

Mijn mening

Of ik na het lezen van ‘Dit is ook China’ nu een positiever beeld hebt gevormd over dit aparte land weet ik niet. Ik denk ook niet dat dit de bedoeling is geweest van de auteur. Wat ze heel goed heeft gedaan, is een eerlijk en breed beeld opgeschreven. Op een prettige, laagdrempelige manier heb ik meer geleerd over een land waar ik weinig van wist. De persoonlijke touch die Cindy aan het verhaal geeft, maakt dat het nog meer gaat leven in mijn hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *