D’Heerlijckheid Harlinghen

Harlingen. Rebel aan de kust. Met de voeten in het wad. Gericht op de zee en wars van het Friese achterland.

Harlingen

Het eerste waar ik aan denk bij de stad Harlingen, is de veerdienst naar Vlieland en Terschelling. Maar de havenstad heeft daarnaast nog zoveel meer te bieden, en kent bovendien een zeer rijke geschiedenis. Reden genoeg om mij er op een druilerige zondagmiddag eens wat meer in te verdiepen.

D’Heerlijckheid Harlinghen

Auteur Robert Adjiet heeft de randstad achter zich gelaten en is neergestreken in Harlingen. Hij verwondert zich daarbij over de schoonheid van de stad, de warme, authentieke sfeer en de vrijheid die er voelbaar is. In ‘d’Heerlijckheid Harlinghen’ schrijft Adjiet dan ook over zijn kennismaking met deze Friese havenstad.

Het boek van 96 pagina’s laat de lezer gedurende zes hoofdstukken niet alleen kennismaken met het huidige Harlingen. Ook vertelt Adjiet uitgebreid over de historische gebeurtenissen die een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van de stad. De schrijfstijl van Adjiet is zeer beeldend, waarmee de auteur de soms ietwat taaie geschiedenis op een indrukwekkende wijze tot leven weet te brengen. En dat niet in de laatste plaats door de humor en woordspelingen die Adjiet op een subtiele manier in zijn schrijven verwerkt.

Bovendien sluit hij ieder hoofdstuk af met een gedicht, waarin de liefde voor de taal en geschiedenis echt voelbaar is. Adjiet doet dan ook denken aan de middelbare school, waar een zeer gepassioneerde geschiedenisdocent er voor wist te zorgen dat ik elke les weer op het puntje van mijn stoel zat.

Een feest of een uitnodiging

Kortom, voor wie bekend is met de stad zal ‘D’Heerlijckheid Harlinghen’ een feest der herkenning zijn, en voor de overige lezers is het boek een prachtige kennismaking met en bovendien een uitnodiging voor een bezoek aan de prachtige havenstad. Ik weet in ieder geval zeker dat ik tijdens mijn eerstvolgende bezoek aan Harlingen met een hele andere blik naar de stad zal kijken.

Meer geschiedenisboeken op Boekrecensiesblog.nl:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *