De horlogemaker – Stad 40

De horlogemaker én Stad 40 zijn geschreven door Natasha Pulley, een Engelse schrijfster. Pulley veroverde wereldwijd vele lezersharten met haar debuut in 2022 ‘De horlogemaker van Londen’.

Op deze website staan twee recensies over ‘Stad 40’ (uit 2023). Selina Janssen raadde mij het boek ten sterkste aan, en ondanks het feit dat er al een recensie op de website stond, ben ik het boek toch gaan lezen. Ik was erg onder de indruk en schreef nóg een recensie.

De afgelopen weken denk ik vaak aan ‘Stad 40’ omdat de dreiging en leugens uit Rusland zo vaak ter sprake komen. Dit boek is een absolute aanrader, ondanks dat het een roman is, zul je toch van dit boek veel leren over de Russische mentaliteit die zo radicaal anders is dan die van Europese mensen/landen/culturen.

De horlogemaker

Na ‘Stad 40’ besloot ik meer te willen lezen van deze bijzonder schrijfster en begon in ‘De horlogemaker’ . Deze speelt zich in een andere tijd af maar is bijná net zo intrigerend als ‘Stad 40’. Het raakt je als lezer echter iets minder diep omdat er minder dreiging van uit gaat en het minder realistisch is.

Ik vond het erg leuk om bepaalde elementen tegen te komen die vergelijkbaar waren met ‘Stad 40’. Zo is er in ‘Stad 40’ een octopus als huisdier. In ‘de horlogemaker’ komt er ook een octopus langs, echter deze is een mechanische gemaakt door de horlogemaker himself. Zie ook op de cover van het boek:

De cover past in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt: Victoriaans Londen!

De hoofdpersonages vond ik ook enigszins vergelijkbaar: hyper-intelligent en vooral ongelooflijk creatief en ánders dan een doorsnee mens.

Het verhaal ‘De horlogemaker’

De hoofdpersonage is een jongeman genaamd Thaniel Steepleton die op zoek gaat naar de maker van een horloge. Dit is geen gewoon horloge, maar een knap stukje mechanisch kunstwerk. Het horloge lag gewoon op een dag op zijn bed, door iemand gegeven die hiervoor had ingebroken? Het vraagteken is groot. En nóg groter als dit horloge hem een paar maanden later zijn leven redt doordat het afgaat op een ongelegen moment. Thaniel gaat met excuses naar buiten, waar even later achter hem in het gebouw een explosie plaatsvindt, waar hij zich in bevond op een receptie.

Een ander verhaallijn is die van Keita Mori, een vreemde Japanner die het horloge heeft gemaakt. De twee raken bevriend en Thaniel komt langzaam achter het levensverhaal van Keita Mori dat hem helemaal terugbrengt naar Japan in een andere eeuw.

Aanrader?

Ik ben minder enthousiast over ‘De horlogemaker’ dan ik was over ‘Stad 40’… Het verhaal is langdradig en mijn interesse ligt niet in de geschiedenis van Japan. Dit is dus puur persoonlijk. Eén ding staat echter vast: Natasha Pulley heeft een voortreffelijke stijl van schrijven en ze heeft zich geweldig goed verdiept in de tijden, culturen en de onderwerpen van haar boeken. Knap stukje vertelkunst, schrijfstijl en qua ‘Stad 40’ zou ik eraan willen toevoegen: boodschap.

Ik weet nu een stuk meer over mechanische horloges, Victoriaans Londen, octopussen en de geschiedenis van Japan. En helaas over radioactieve straling en over de Goelag, oftewel de Russische straf- en werkkampen…