De engelenmaker – de film komt eraan!

Met ongelooflijk veel plezier heb ik “De engelenmaker’ van Stefan Brijs uit 2006 gelezen. Dit vanwege een bericht van Atlas Contact betreffende een verfilming door Martin Koolhoven. De film wordt verwacht in 2024. Ik kende het boek nog niet, en nu kan ik alleen maar denken: hoe heb ik dit geweldige boek kunnen missen?

De engelenmaker

Het boek van Stefan Brijs is een verontrustende roman die de lezer achterlaat met ethische dilemma’s en existentiële vragen. Het verhaal begint wanneer dokter Victor Hoppe, een biogeneticus, terugkeert naar zijn geboortedorp Wolfheim in België na jaren van afwezigheid. Zijn komst brengt een golf van opwinding en nieuwsgierigheid teweeg in het anders rustige dorp. Hij is namelijk niet alleen maar heeft drie baby’s bij zich, waarvan al snel het verhaal gaat dat zij ernstig misvormd en ‘ziek’ zijn.

Victor Hoppe

Victor Hoppe is dokter en een briljante wetenschapper met een nogal triest verleden. Zijn moeder wilde Victor niet houden vanwege een enorme hazelip en de overtuiging dat de duivel in de babyjongen zat. Hij werd afgestaan aan een klooster, waar hij werd opgevoed. Daar leerde hij alles over de bijbel en bleek al snel een héél intelligent kind te zijn, maar zwaar autistisch.

Als lezer volg je de verhalen uit zijn jeugd en kan je alleen maar intens medelijden met de jongen hebben. Dit slaat echter al snel om in verbazing en later in nog vele andere emoties.

Verschillende perspectieven

Het verhaal is telkens door een andere perspectieven beschreven waardoor vaak dezelfde gebeurtenis twee keer wordt verteld. Dit maakt het boek heel interessant omdat je enerzijds al weet hoe een bepaalde situatie eindigt, maar nog niet de weg erheen kent. Deze wordt dan weer door de ogen van een ander verteld en al gauw merk je als lezer het grote ‘probleem’ van het dorpje versus de briljante wetenschapper en ook: godsdienst versus wetenschap.

Spannend en mooi

Het verhaal is geen thriller maar is vooral aan het eind toch wel erg spannend. Brijs slaagt erin om de spanning gestaag op te bouwen terwijl hij de lezer meeneemt door het verhaal vol verrassingen en schokkende onthullingen. Sommige zaken zie je aankomen, maar niet alles. Vooral het einde is toch onvoorspelbaar, ondanks dat je weet dat het wel verkeerd af moét lopen!

Geloof en wetenschap

Het thema van geloof versus wetenschap komt vaak aan bod en zet de lezer aan het denken. Het boek onderzoekt de botsing tussen religieuze overtuigingen en wetenschappelijke vooruitgang, en hoe deze twee krachten soms onverzoenbaar lijken. Terwijl sommige dorpsbewoners dokter Hoppe als een soort messias zien, beschouwen anderen hem als een gevaarlijke ketter.

Twee vrouwen in het boek hebben Victor echter door, maar komen te laat achter de waarheid waardoor zij volkomen machteloos zijn. De hoofdstukken van de beide vrouwen met de drie zonen van Victor, zijn erg emotioneel en staan in schril contrast met de onverstoorbare en ongevoelige arts en vader Victor.

Geen spoiler!

Als lezer blijf je lang gissen naar het verhaal achter de drie zonen naar aartsengelen genoemd: Michael, Gabriël en Rafael. Je gaat een beetje van ze houden maar ook dit is niet zwart wit want de jongens tonen dezelfde nare karaktertrekje dat Victor ook heeft: nogal emotieloos.

Pas halverwege het boek kom je snel achter het werkelijke verhaal maar dit zal ik maar niet spoileren. Het komt hier op neer dat Victor een geniale idioot is die geobsedeerd met het eeuwige leven en ‘God het nakijken wil geven’.

Aanrader!!

Absoluut, vooral voor de lezer die van romans houdt die hen aan het denken zet en de zware thema’s van het leven niet schuwt. Het is geen lichte kost en kan sommige lezers misschien wat ongemakkelijk maken. Daarentegen is het verhaal een echte pageturner en kán je het gewoon niet wegleggen.

Het is een aangrijpend verhaal dat nog lang in je gedachten zal blijven nadat je het boek hebt dichtgeslagen. Voor liefhebbers van literaire fictie dus, met een diepgaande filosofische lading is dit boek absoluut een aanrader.

De engelenmaker – de film op komst!

De aankondiging van een Nederlandse verfilming van “De Engelenmaker” zal velen nieuwsgierig maken!

Het zal een boeiende en visueel verbluffende verfilming van Stefan Brijs’ meesterwerk worden, dat is voor mij nu al zeker. Met het landschap van Nederland (of België) als achtergrond en de mogelijkheid om de sfeer van het afgelegen dorp Wolfheim tot leven te brengen, is de film in mijn ogen precies in de goede handen van de producenten.

Het wordt interessant om te zien hoe de filmmakers de complexe thema’s en de duistere, mysterieuze sfeer van het boek op het witte doek zullen overbrengen. Ik ben ook benieuwd hoe de drie identieke zonen in beeld worden gebracht en hoe het spectaculaire einde van de film zal zijn.

Want spectaculair is het boek zeker! En gewoon ontzettend mooi, actueel en knap geschreven.