Een andere kijk op Medusa

Cover De blik van Medusa

In ‘De blik van Medusa’ geeft Natalie Haynes je een andere kijk op het verhaal van Medusa, de vrouw met slangen als haar die je met een blik kon verstenen. Althans: volgens de Griekse mythe dan toch.

Monster of niet?

‘De blik van Medusa’ vertelt eigenlijk geen nieuwe dingen; het is het verhaal van Medusa, maar dan wel vertelt vanuit veel verschillende personages. En dat werpt wel een wat ander licht op de vrouw die als een afschrikwekkend monster wordt afgeschilderd. Want is ze dat eigenlijk wel? Het boek wordt aangeprezen als ‘Een ontroerende en speelse hervertelling van het verhaal van Medusa‘ en daar ben ik het zeker mee eens.

Wie is Medusa volgens de Griekse mythe?

Misschien denk je wel ‘Medusa, hoe zit het ook weer?’ Het is niet per se nodig om dat nog in detail te weten voor je aan dit boek begint. Maar het is wel handig om een klein beetje te weten van haar mythe. Dus een korte samenvatting – gebaseerd op de uitgebreide tekst van Historiek.net.


De blik van Medusa

Medusa is een van de drie Gorgonen, de monsterlijke dochters van zeegod Phycys en zeemonster Ceto. Ze is de enige sterfelijk van de drie zusters.

Op een dag wordt Medus wakker en is haar prachtige bos haar veranderd in een bos slangen – de reden hiervoor? Godin Athene neemt wraak op Medusa. Waarom, daar geven verschillende verhalen verschillende redenen voor. Maar de slangen zijn nog niet het ergste: haar blik is dodelijk geworden. Kijkt ze iemand aan, dan versteent deze persoon.

Medusa wordt uiteindelijk gedood door de held Perseus, die het hoofd van een van de Gorgonen nodig heeft om zijn moeder uit de handen van een jaloerse koning te redden. Uiteindelijk belandt haar hoofd op het schild van Athene – die zo haar vijanden weet te verslaan.


Gedonder in de godenwereld

Ik ben zelf een groot liefhebber van de Griekse mythen en sages. Al die goden die elkaar het licht in de ogen niet gunnen en het gedoe en gedonder dat het oplevert. Het zijn prachtige verhalen, vol intriges. ‘De blik van Medusa’ is een heerlijke moderne manier om naar Medusa te kijken. Dat is ook het doel van Nathalie Haynes: nieuw licht werpen op vrouwelijke personages in Griekse mythen. Daar is ze met dit boek zeker in geslaagd. Het is geen makkelijk boek, met alle goden die hun zegje willen doen, maar dat maakt het juist zo goed. Soms dacht ik ‘wat lees ik nu eigenlijk? Wie is er nu aan het woord?’, maar dat maakte het juist zo goed.

Geen kennis van de Griekse mythen?

Laat dat je niet tegenhouden! Als je helemaal geen kennis hebt van de Griekse mythen en sages moet je misschien af en toe wat opzoeken. Of tipje van mij: lees eerst als inleiding het boek Griekse mythen en sagen van Schwab. Perfecte inleiding tot de Griekse Goden. Dan geniet je daarna nog meer van ‘De blik van Medusa.’