De bellende engel – Stephanie Biesheuvel

Op de kathedraal van Den Bosch staat een standbeeld van een engel met een mobieltje in haar hand. Dit vormde voor Stephanie Biesheuvel de inspiratie voor een origineel eigentijds kinderboek over vooruitgang die niet altijd een verbetering betekent. ‘De bellende Engel’ is een spannend verhaal met een vleugje magie.

Recensie De bellende engel

Oud en nieuw

In dit originele verhaal heeft de auteur een mooie combinatie gemaakt tussen oud en nieuw. In het midden van een moderne maatschappij staat een eeuwenoude kathedraal. De standbeelden die overdag op de kathedraal staan, bemensen daar ’s nachts een callcenter waar kinderen van over de hele wereld naar toe kunnen bellen met hun  vragen of problemen.

Die tegenstelling oud en nieuw zie je vooral ook terug in de hoofdpersonen. Cargo, een waterspuwer staat al eeuwenlang op de kathedraal en heeft moeite met het tempo waarop de wereld om hem heen verandert.

“Ik ben klaar met al die veranderingen die je doorvoert. Waarom kan er niks bij het oude blijven? Al die belachelijke termen en rapporten en alles moet maar digitaal! En dan al die cursussen die we moeten volgen.”

Dahlia is een jong meisje dat met beide benen in onze moderne maatschappij staat. Ze heeft 2 moeders als ouders en ziet hoe mensen verslingerd raken aan technische ontwikkelingen als smartphone en games. Deze twee uitersten vinden elkaar in een spannend avontuur om een nietsontziende zakenman tot stoppen te brengen.

Stilstand of vooruitgang

Allereerst is ‘De bellende engel’ natuurlijk een spannend kinderboek waarin Dahlia en Cargo proberen om de sloopdrift van de doorgeslagen Maarten Zwartwater tegen te gaan. Maar daarnaast stipt het verhaal ook verschillende kanten van vooruitgang aan. Want is vooruitgang ook altijd een verbetering, wanneer iedereen de hele tijd naar zijn telefoonscherm staart? En wanneer het door middel van sociale media zo makkelijk wordt om verkeerde informatie te verspreiden. Of is het soms beter om zaken bij het oude te laten?

Actuele verwijzingen

In het verhaal kom je ook veel actuele verwijzingen tegen naar bekende personen. Zo zullen met name volwassenen de knipoogjes naar bekende politici herkennen. Zo zijn in de figuur van Maarten Zwartwater voor de oplettende lezer trekjes van magnaat en ex-president Trump te herkennen. Hij gebruikt graag termen als fake news en wil de stad weer great maken. Maar ook het rammelende geheugen van Mark Rutte komt terug als Zwartwater het heeft over ergens geen actieve herinnering aan hebben. Ook leuk is de verwijzing naar een politieke quote als een functie elders zoeken. Soms zijn de hints wat subtieler: een vastgoedmagnaat die hele straten opkoopt en een zwarte bril heeft…. Dat doet je toch aan iemand denken….

Dit soort verwijzingen zijn misschien niet herkenbaar voor jonge lezers, en wellicht ook niet echt toekomstbestendig, maar ze zorgen toch voor een vrolijke noot in het verhaal.

Illustratie uit De bellende engel, door Meike Lieve Bos

Illustraties

De sfeervolle illustraties van Meike Lieve Bos maken het verhaal van de bellende engel echt af en bieden jonge lezers houvast, want de opmaak met een klein lettertype kan voor de doelgroep vanaf 10 jaar misschien wat lastig zijn.