Dandy de straatrover

Stephanie Sorrell schreef met ‘Dandy de straatrover’ een leuk en avontuurlijk kinderboek waarin een chique en ietwat pedante leeuw met de veelzeggende naam Dandy de hoofdrol speelt. Als een echte Robin Hood berooft hij rijke criminelen. Het is namelijk zijn missie om alle wilde dieren te bevrijden en daarbij krijgt hij hulp van twee dappere kinderen.

Recensie Dandy de straatrover

Hattie is samen met haar broertje Ben en haar ouders net in Londen komen wonen. Het is nog vakantie en hun ouders hebben het te druk om zich met hun kinderen te bemoeien. Als ze op een dag wat verveeld in het park rondhangen, zien ze opeens een leeuw. En wat voor een. Deze leeuw doet grondgymnastiekoefeningen, draagt een pandjesjas en een choker. Nieuwsgierig geworden volgen ze de leeuw naar zijn huis. Al gauw raken ze bevriend met de chique en deftige leeuw die Dandy Poot heet en vernemen ze van zijn berovingen van rijke Londenaren. Zijn slachtoffers zijn allemaal betrokken bij illegale dierenhandel en Dandy wil dat met hulp van een aantal dierenvrienden stoppen. Al snel raken Ben en Hattie betrokken bij Dandy’s missie en moeten ze een opdringerige journalist, de politie en een stel criminelen op afstand zien te houden.

Dieren in de hoofdrol

‘Dandy de straatrover’ is een avontuurlijk verhaal waarin dieren de hoofdrol spelen. Dat leidt tot grappige en af en toe ook wat verwarrende situaties.  Wanneer Hattie, Ben, Dandy en Beryl de Beer met de trein reizen worden ze gecontroleerd:

’Eh, juffrouw,’ zei de conducteur. ‘Hebt u huisdierenkaartjes gekocht voor deze twee eh…. Deze twee dieren?’
‘Huisdierenkaartjes?’ riep Dandy verontwaardigd uit met twee poten in de lucht, waardoor hij bijna de hele coupé in beslag nam. ‘Meneer, een leeuw is géén huisdier!’
‘O! Juist.’ De conducteur keek onzeker naar de vier kaartjes. ‘Deze zijn ook wel goed.’ Hij knipte hoofdschuddend die vier kaartjes en gaf ze terug aan Hattie.

Lichte verwarring

Zo is het aan de ene kant bijzonder dat er wilde dieren een mensenbestaan leiden in de grote stad en aan de andere kant is het ook een geaccepteerd fenomeen. Er zijn blijkbaar meer wilde dieren die in huizen wonen, mensentaal spreken of bijvoorbeeld een taxi pakken. Tegelijkertijd worden er ook wilde dieren in dierentuinen gehouden. Die spreken dan weer geen mensentaal en mensen kunnen niet met hen spreken. Die mix tussen fantasie en realiteit maakte het soms voor mij als volwassene verwarrend. Het weerhield mij er bij vlagen van om volledig op te gaan in het verhaal van deze vermenselijkte leeuw. Maar het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat de leeftijdsgroep voor wie dit boek geschreven is, namelijk vanaf 7 jaar, hier geen enkele moeite mee heeft.

Menselijke trekjes

Het verhaal is daarnaast ook humoristisch. Die humor zit hem vooral in de menselijke kant van de leeuw. Zo heeft Dandy een schaap als butler, eet blikjes kattenvoer waarvan uit consideratie met zijn butler de etiketten afgeweekt zijn zodat hij niet van streek raakt door de blikken lamsvlees. Daarnaast is Dandy  erg ijdel en gaat hij naar de kapper en is hij verzot op mooie kleren.

illustratie uit Dandy, de straatrover
Dandy die grondoefeningen doet. Illustratie van Roxana de Rond

De vele zwart-wit illustraties van Roxana de Rond ondersteunen het verhaal waardoor het uitstekend geschikt is voor de jongere lezers. Met een paar simpele lijntjes weet ze mooie gezichtsuitdrukkingen weer te geven.

Een grappig avontuur

Dandy de straatrover is een leuk (voor)leesboek voor kinderen vanaf 7 jaar die graag avontuurlijke verhalen lezen over dieren. Het thema dierenwelzijn wordt op een speelse en humoristische manier in het verhaal verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *