Curlingkinderen – Jeanette van Dijk

Curlingkinderen is geschreven door Jeanette van Dijk. Het boek is een dystopische roman en als eerste werk van de auteur bijzonder gedurfd.

Curlingkinderen

In het verhaal schetst Van Dijk een dystopische wereld waarin de nasleep van een nucleaire oorlog de overlevenden dwingt samen te leven onder een koepel. Het verhaal ontvouwt zich in een maatschappij die verscheurd is door ideologische extremen en verdeeldheid, met als kernboodschap dat de ware oplossing ligt in het ‘neutralere’ midden. Alles maar dan ook alles is gelijk. Of dit de mensen nu gelukkiger maakt, is de grote vraag.

Nooit meer tegenslagen?

De titel Curlingkinderen verwijst naar een generatie die is opgegroeid zonder tegenslagen of obstakels, waarbij alles voor hen is geregeld en bedacht. Dit concept wordt intrigerend uitgewerkt door de personages Kitty en Joris, die elk een ander perspectief op deze maatschappij bieden.

Zelfs seksuele handelingen worden onder een scherp toeziend oog verricht en een gesprek mét contract vooraf. Is dit een bizarre vorm van romantiek of ligt het in de lijn van de ontwikkelingen die we nu zien in de samenleving? Aan de lezer ter oordeel; wel lekker zo veilig of totaal bezopen.

Het verhaal

Kitty, een twintigjarige vrouw, leeft in de zogenaamde Vrije Naties, een samenleving die na de oorlog is ontstaan en gebaseerd is op radicale gelijkheid. Ondanks de schijnbare perfectie en het geluk om haar heen, voelt Kitty een diepe ontevredenheid. Haar zoektocht naar geluk en betekenis leidt tot een reeks gebeurtenissen die haar leven op zijn kop zet. De auteur slaagt erin Kitty’s innerlijke conflicten en haar gevoel van vervreemding overtuigend neer te zetten. Dit neemt de lezer mee in haar zoektocht naar waarheid.

Witte mannen

Aan de andere kant is er Joris, die als tweejarige de nucleaire oorlog heeft overleefd en sindsdien onder erbarmelijke omstandigheden leeft aan de rand van de samenleving. Zijn verhaal biedt een scherp contrast met dat van Kitty en belicht de andere kant van de utopie waarin zij leeft. Joris valt namelijk onder ‘de witte mannen’ en zij zijn de vijand van de nieuwe staat. De witte mannen zijn opgesloten en worden gestraft voor al hun gruwelijke daden in het verleden. Van kolonisatie tot en met kapitalisme en vele andere maatschappelijke gebeurtenissen.

Joris’ droom van een vrije wereld en zijn betrokkenheid bij een opstand tegen de Vrije Naties voegen een spannende en dynamische laag toe aan het verhaal.

De kracht van de boodschap

De kracht van Curlingkinderen ligt in de manier waarop de auteur de ideologische extremen van ‘links’ en ‘rechts’ tegenover elkaar plaatst door de personages Gwyn en Roel, zonder daarbij een oordeel te vellen. In plaats daarvan wordt de lezer uitgenodigd om zelf na te denken en verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen overtuigingen, met de waarschuwing dat blind volgen van extremen altijd ten koste gaat van vrijheid en autonomie.

De wereldopbouw en de thematiek zijn goed uitgewerkt en bieden stof tot nadenken over de huidige samenleving en de mogelijke gevolgen van het vermijden van uitdagingen en obstakels. De plot is goed en zorgt ervoor dat je blijft lezen.

Schrijfstijl

Jeanette van Dijk schrijft als een groot talent of ervaren auteur. Het verhaal loopt soepel door en de ‘doorleesfactor’ is hoog. De nare scènes zoals een gevecht en zelfs een verkrachting worden gedetailleerd en beeldend beschreven. Dit was niet zo prettig om te lezen, maar wel passend binnen het verhaal dat vooral heel realistisch is.

Geen lichte kost

Ik vind Curlingkinderen een goed en relevant boek dat op een gewaagde manier de gevaren van ideologische extremen en een overbeschermde opvoeding belicht. Af en toe is het wel irritant om personen niet te kunnen ‘lezen’ als hij of zij maar continue als ‘hen’. Ik dacht dat dit zou wennen, maar het blijft lastig. Daarentegen is de PV en PP bijna humoristisch. Dit betekent ‘persoon met vagina’ en ‘persoon met penis’. Ik hoop, maar dat is een persoonlijke gedachte, dat het nooit zover zal komen.

Het verhaal van Kitty en Joris dient dan ook als een waarschuwing voor de toekomstige generaties en een pleidooi voor het belang van tegenslagen en persoonlijke verantwoordelijkheid. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in dystopische verhalen met een diepere maatschappelijke boodschap.

Curlingkinderen – mooie cover en layout!

De uitgave is perfect verzorgd. Het boek is fraai om te zien, net als de boekenlegger die erbij hoort. Een dikke pluspunt!

Ik ben benieuwd naar de volgende roman van Jeanette van Dijk!