Cloud Atlas – David Mitchell

Zes verhalen, zes karakters en toch een geheel

David Mitchell krijgt het voor elkaar om zes verschillende verhalen met elkaar te verbinden op een wel heel bijzondere manier. Cloud Atlas neemt je mee op een reis door de tijd.

Reisdagboek

Het verhaal begint in de 19ͤ eeuw wanneer advocaat Adam Ewing zijn reisdagboek bijhoudt. Zijn dagboek wordt in 1931 gevonden door muzikant Robert Frobisher.

Frobisher zelf schrijft brieven naar Rufus Sixsmith – die weer gevonden worden door Luisa Rey. Haar verhaal wordt in de 21ͤ eeuw als manuscript naar Timothy Cavendish gestuurd. Cavendish wil dat er een film over zijn leven wordt gemaakt. Deze film wordt jaren later bekeken door Sonmi-451. En in het laatste verhaal bidt Zachry tot zijn Godin Sonmi.

Time is what stops history happening at once; time is the speed at which the past disappears.” – in Sonmi-451

Persoonlijke strijd

Alle hoofdpersonen hebben elk hun eigen strijd die ze moeten voeren. Ewing vecht tegen een parasiet, Rey neemt het op tegen Seaboard Incorporated en Cavendish verzet zich tegen het Aurora-huis. Naarmate de verhalen vorderen begin je beter het geheel te zien. Ondanks dat het aparte verhalen zijn, maken ze namelijk deel uit van iets groters. De individuele keuzes die worden gemaakt hebben invloed op de toekomst. 

Lying’s wrong, but when the world spins backwards, a small wrong may be a big right.” – Joe Napier in Half-Lives The first Luisa Rey mystery

Cloud Atlas sextet

Net zoals in de sextet van Frobisher worden de verhalen in het eerste gedeelte onderbroken door zijn opvolger. In het tweede gedeelte worden de verhalen weer vervolgd. Je begint dus in het verleden en je leest je weg naar de toekomst. Wanneer je je bevindt in de verre toekomst, duik je weer terug in het verleden.

Diverse schrijfstijlen

Elk verhaal heeft niet alleen een andere hoofdpersoon, maar ook een totaal andere schrijfstijl. Het dagboek van Adam Ewing wordt met veel &-symbolen geschreven.

Je ziet de spelling langzaam veranderen tot in het laatste verhaal over Zachry waar sommige letters helemaal zijn verdwenen: I din’t say nothin’… ‘nuff. Het is mooi dat Mitchell zijn schrijfstijl met elk verhaal zo kan aanpassen, maar ik vond vooral het laatste verhaal lastig lezen en de stijl niet veel waarde toevoegen aan het verhaal. Als lezer snap je dat het een verhaal in de verre toekomst is.

Over korte verhalen

Persoonlijk vind ik het altijd knap als een schrijver korte verhalen kan schrijven. Er is namelijk minder ruimte om een karakter zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven. In de Cloud Atlas leer je de karakters erg goed kennen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat het voor mij even duurde voordat ik het boek echt kon waarderen. Het eerste verhaal kwam ik zelf moeilijk doorheen. Zodra ik eenmaal in de andere verhalen zat, wilde ik weten hoe alle levens met elkaar in verbinding stonden...

Cloud Atlas is voor iedereen die graag iets anders wil lezen. Zes korte verhalen die op de een of andere manier toch met elkaar verbonden zijn.

Cloud Atlas is verfilmd, met in de hoofdrol Tom Hanks en Halle Berry

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *