Boeken zijn mijn remedie

Chronisch ziek zijn is geen pretje, daar hoef ik niemand van te overtuigen. Goed voor jezelf zorgen is het belangrijkst. Je grenzen bewaken, op eigen niveau bewegen en gezond eten, ook dat is niks nieuws. Maar wat ik ervaar tijdens mijn uren op de bank, is dat mijn hoofd zich gaat vervelen. En laat daar nu een geweldige remedie voor bestaan: boeken lezen!

Goede adviezen

Chronisch ziek…
Goed om daar regelmatig bij stil te staan
want “Je moet er mee leren leven”
is makkelijker gezegd dan gedaan. – Jabbertje

Sinds 14 jaar ervaar ik chronische pijn en chronische vermoeidheid. Het advies van specialisten was vooral: wen er maar aan en zorg goed voor jezelf. Bedankt medische wereld! Hoe doe je dat nu, voor jezelf zorgen? Hoe zorg je goed voor jezelf als je niet kunt wennen aan de pijn? De meningen zijn hierover verdeeld. Slik extra vitaminen, ga maar sporten, yoga helpt goed, positief denken haalt de negatieve gedachten weg. De adviezen vliegen je om de oren alsof nog nooit iemand met dat geniale idee naar voren is gekomen. Natuurlijk is het allemaal goed bedoeld en zijn deze mensen stuk voor stuk zo lief om met je mee te denken. Toch heb je hier maar weinig aan. Wat je het best kunt doen, hangt af van jezelf.

Op de bank

Chronisch ziek zijn vraagt om chronisch optimisme – Loesje

Wanneer ik thuis ben, lig ik veel op de bank. Rust en balans zijn voor mij het belangrijkst om mezelf op de been te houden. Vanuit de bank kan ik veel: contact houden met iedereen die me lief is, er voor mijn kinderen zijn en mezelf rust geven. Er is alleen één probleem: mijn lijf heeft de rust nodig, maar mijn hoofd wil zoveel meer. Voor mij lag de oplossing voor dit probleem in boeken.

Heel veel boeken

Gemiddeld lees ik vijf boeken per maand. Mijn hoofd is bezig, mijn fantasie slaat op hol en mijn leven speelt zich even ergens anders af. Voor iemand van wie het lijf niet doet wat het zou moeten doen, is deze ontsnapping heerlijk. Wat ik het liefst lees zijn boekenseries zoals de Grisha-trilogie en The white rabbit chronicles. Weten dat er na dat ene geweldige boek een vervolg komt, maakt het lezen nog interessanter.

Kleine tip voor een bijzonder boekje: klein geluk als je ziek bent.

Goede levensles

We lezen niet de woorden
maar het leven dat ze geven
aan een wereld die nog niet bestaat
en die het denken dansen laat – Sukha

Mijn jongens komen me heel vaak knuffelen of even bij me op de bank liggen. Ik kan helaas niet altijd alles met ze ondernemen wat ik zou willen, maar ik ben er wel voor ze. Een van de mooie lessen die mijn kinderen op dit moment van me meekrijgen is hoe geweldig de wereld van boeken kan zijn. Van baby af aan lees ik ze elke dag voor, bijvoorbeeld uit ‘De jongen, de mol, de vos en het paard ‘. En dit voorlezen werpt zijn vruchten af: allebei zijn ze dol op lezen!

Lezen, lezen, lezen

Uit ervaring weet ik dat een kind dat van lezen houdt, zich met een boek overal thuis kan voelen. Kinderen die kunnen lezen zijn kinderen die kunnen leren. Mensen die kunnen lezen zijn mensen die kunnen fantaseren. En zeg nou zelf, is fantasie niet wat het leven spannend maakt?

Een gemiddelde zaterdag

Boeken lezen
Het bewijs dat je op twee plekken tegelijk kunt zijn – Loesje

Hoe je je leven indeelt met een (chronische) ziekte, is aan jezelf. Op een gemiddelde zaterdag liggen mijn oudste zoon en ik op de bank een boek te lezen. Hij leest ‘De waanzinnige boomhut met 65 verdiepingen’, ik lees ‘De bibliotheek van Parijs’. Op de grond ligt mijn jongste zoon van vier op zijn buik, met zijn voetjes in de lucht. Hij bladert door een stripboek.


Ja, wij zijn gelukkig, ook met gebreken. Wij accepteren het leven hoe het is en wij lezen. We vertellen elkaar de leukste zinnen die we lezen. Wij lachen en wij lezen samen. We lezen elkaar voor, voor we gaan slapen. Wij leven met boeken en wij genieten van boeken. Zo zou het altijd moeten zijn.