Zie mij graag

‘Zie mij graag’ is geschreven door de Vlaamse schrijfster Sarah Meuleman en uitgegeven in 2021. Met haar debuutroman: ‘Wat ik je niet vertel’ werd ze genomineerd voor de Bronzen Uil voor beste literaire debuut van 2015. ‘Zie mij graag’ heb ik als luisterboek ‘gelezen’. Het is door Sarah Meuleman zelf voorgelezen.

Luisterboek versus boek

We hebben al vaker geschreven over de voor- en nadelen van luisterboeken. Ik vind het zelf af en toe heerlijk om een luisterboek te ‘lezen’. Als de stem goed bij het verhaal past, is het helemaal een genot. ‘Zie mij graag’ wordt door Sarah zelf voorgelezen. Ze leest zeer aangenaam voor, in het juiste tempo en vooral passend bij de sfeer van haar boek.

Zie mij graag

Het verhaal vangt aan als de zusjes Lieve en Margot samen in de auto met hun vader Saul, die bestsellerauteur is, terug naar huis rijden. Ze hebben net een feestelijke avond achter de rug die rampzalig is verlopen doordat Lieve van het feest weg liep en hun gezins-vriendin genaamd Daphne in een park aantrof. Daphne hield haar handen voor haar bloedende buik en smeekte om hulp. De rest van de herinneringen zijn vaag en komen slechts in flarden bij Lieve terug. De avond is namelijk geëindigd met een dramatisch auto-ongeluk waarbij haar vader de macht over het stuur verloor. Lieve verloor haar been. En Daphne is sinds die avond spoorloos…

Instagram

Vijftien jaar later is Lieve een influencer op Instagram met een half miljoen volgers. Ze is populair geworden doordat zij zich keihard uitspreekt tegen haar beroemde vader. Ze heeft bovendien een sterke feministische visie op het leven. Daarnaast komt ze openlijk uit voor haar handicap en laat de wereld zien hoe haar leven is met haar beenprothese.

Lieve stoeit echter met het verleden dat ineens als een boemerang terug komt.

De waarheid

Door de vondst van de fiets van Daphne in de achtertuin van de villa van haar vader in Damme, is hij weer volop in het nieuws. De media smult mee als Lieve via haar Instagram account de waarheid probeert te achterhalen over de verdwijning van Daphne. Haar account groeit uit tot 1 miljoen volgers. Ze staat er dubbel in: enerzijds is ze blij met de aandacht en gebruikt ze haar bekendheid, maar anderzijds lijkt ze steeds meer grip te verliezen op haar eigen ‘echte’ leven.

Een excentriek gezin

Na onderzoek en gesprekken met betrokkenen komt Lieve erachter dat Daphne een ingehuurde, veel te jonge, minnares van haar vader was, waar haar moeder mee instemde. Haar oudere zus Margot wist van het excentrieke en losbandige leven van haar ouders maar Lieve was te jong om dit te begrijpen. Margot kampt ook met problemen. Ze is inmiddels een succesvolle chirurg maar is verslaafd aan pillen die ze van het ziekenhuis steelt. Ze wordt gedwongen naar een therapiecentrum te gaan om haar baan te kunnen behouden. Tijdens de gesprekken met de psychiater komen we via flashbacks te weten hoe zwaar Margot’s rol binnen het gezin voor haar moet zijn geweest.

Instagram en de alternatieve waarheid

Het boek is goed geschreven, heeft veel vaart en draait als een cirkel om de avond van het afschuwelijke ongeluk en de verdwijning van Daphne heen. Tot het laatste puzzelstukje is gelegd. Halverwege het boek dacht ik de clue te weten maar was zeer verrast doordat het verhaal toch zeer onvoorspelbaar eindigt.

Roman of thriller?

Het boek valt in beide categorieën. Toch zie ik het boek zelf meer als een roman dan een thriller. Het is absoluut spannend en heeft een hoog ‘who-dun-it’ gehalte. Maar de nadruk ligt toch meer op het leven van Lieve, de relatie met het gezin, en haar psychologische strijd, dan op de misdaad en de ontknoping.

Aanrader?

Ik vind het boek zeker een aanrader en het luisterboek al helemaal. Het is niet alleen een zeer moderne roman, maar ook een kritisch geluid over de nep-levens van influencers op Instagram. De alternatieve waarheid die hier wordt gecreëerd kan behoorlijk gevaarlijk in de weg staan van de feiten en het echte leven.

Heb ik nog een minpuntje: ja, helaas wel. Hier en daar is het boek iets té dramatisch en zijn er grote clichés zoals de confrontatie van Lieve met haar vader, hoe kan ook ook anders, tijdens een regenachtige avond, in een eenzaam tankstations-restaurantje langs de snelweg. Enkele personages zijn ook helaas té gladjes en stereotypisch.

Maar los daarvan ga ik zeker Sarahs andere boeken ook lezen want ik heb genoten van dit boek en vind het een knap geschreven modern roman.