‘Van geboren worden ga je dood’ ontroert
Sommige boeken, daar moet je niet te veel over lezen, die moet je gewoon zelf lezen en je laten ontroeren en betoveren. Je raadt het al: ‘Van geboren worden ga je dood’ is zo’n boek.
‘Van geboren worden ga je dood’: het verhaal van Eline
Het boek gaat over Eline, die op jonge leeftijd haar beide ouders verliest en door haar grootouders liefdevol wordt opgevoed. Ze worstelt met het leven, waarbij ze de worsteling soms verliest en dan professionele hulp zoekt. Als ze tijdens haar eerste werkdag Jonas ontmoet, valt ze direct voor hem en lijkt er iets te veranderen. Ook al ziet hij haar ‘slechts’ als een goede vriendin. Of is het toch meer? Zo af en toe zijn er tekenen waardoor je samen met Eline zweeft tussen hoop en twijfel. En met haar hoop je ook dat ze ‘het beest’, zoals ze haar depressie noemt, uit haar leven weet te bannen. Dit verhaal gaat niet alleen over Eline en Jonas, maar over alle relaties in het leven en de donkere randjes die ze allemaal bij tijden hebben.
Opvallende, mooie vormgeving
Toen ik de titel van dit boek las, wist ik direct ‘dit wil ik lezen.’ Want de titel, ja die fascineert mij. Stiekem was ik dan ook erg blij dat geen van de mede-recensenten ‘Van geboren worden ga je dood’ direct wilde lezen! Toen het boek binnenkwam, werd ik nog blijer. Want het is prachtig vormgegeven. Met een mooie, ingetogen cover die ook nog een fijne afwerking heeft. Want het oog wil natuurlijk ook wat, zeker als je bijvoorbeeld in de boekwinkel aan het struinen bent. Dan is het toch de cover die opvalt. En in dit geval ook het feit dat het boek een aantal zwarte pagina’s er in heeft; tijdens het lezen kom je er achter dat hierop delen van songteksten staan.
Prachtig taalgebruik van Vlaamse schrijfster Ans Vroom
Misschien denk je nu ‘Astrid, je blijft zo hangen bij die vormgeving, betekent dit dan dat het verhaal wat minder is?’ Nee. In tegendeel. Al direct bij de eerste zinnen weet Ans Vroom je het verhaal in te zuigen.
Het is opvallend hoe gechoqueerd mensen reageren op de mededeling dat je een weeskind bent. Het volstaat om achteloos te laten weten dat je moeder op je vijfde werd doorgereden door een dronken chauffeur, en je vader een jaar later ongeneeslijk ziek werd, om iedereen in de ruimte stil te krijgen. Toch heb ik mijn status van achtergelaten enig kind nooit gebruikt als een manier om aandacht af te dwingen.
Openingszinnen ‘Van geboren worden ga je dood.’
Haar prachtige taalgebruik laat je vervolgens niet meer los. Ik kon dan ook maar een ding doen: dit boek in een ruk uitlezen. Nou vooruit – het werden er twee, omdat ik op een gegeven moment er niet onderuit kwam om wat anders te doen. Ergens maar goed ook, wat nu was het boek al veel te snel uit. Het zorgde ook even voor een leesdip, want wat moest ik hierna gaan lezen? Cliffhanger? Ik vond een boek dat bijna net zo prachtig was en me echt enorm verrast heeft. Maar, dat is voor een volgende keer!
Over de grenzen kijken
‘Van geboren worden ga je dood‘ is een prachtig, kwetsbaar verhaal, dat door Ans Vroom in prachtige zinnen opgetekend is. En dat mij er weer eens aan deed denken dat het ook echt de moeite waard is om regelmatig te kijken wat er bij onze Zuiderburen aan boeken uitkomt. Er zitten prachtige pareltjes tussen en dit boek is er daar zeker een van. Misschien denk je ‘is dit geen heel zwaar boek?’ en daar kan ik niet volmondig nee op zeggen, want ja: het onderwerp is zeker heftig. Maar geloof me: Ans Vroom weet het zo prachtig te verwoorden. Soms wilde ik Eline – die niet toevallig dezelfde voornaam heeft als de heldin uit Couperus’ meesterwerk Eline Vere – het liefst uit het boek trekken en haar omhelzen. Zo levensecht is ze beschreven. Dus ga dit boek vooral lezen. En laat weten wat je er van vond!