‘The Queen’s Gambit’ en schaken voor dummies
‘Schaken voor dummies’ is een leuk boek om cadeau te geven als je jouw partner moet uitleggen wat de ‘The Queen’s Gambit’ is. Of als je tijdens de feestdagen een potje wilt schaken met jouw partner, familie of vrienden… óf tegen een vreemde!
Schaken als een natuurtalent in ‘The Queen’s Gambit’
De Netflix-serie ‘The Queen’s Gambit’ speelde zich af in de zestiger jaren in Amerika. We volgen Beth Harmon, een weeskind dat een schaak-natuurtalent blijkt te zijn. Ze begint op erg jonge leeftijd met schaken en klimt op tot wereldster. Haar emotionele problemen, alcohol en drugs, maken het leven echter niet gemakkelijk… De serie kreeg op IMBd een 8.7 en is zeker de moeite waard, ook als jezelf nog nooit eerder hebt geschaakt.
The Queen’s Gambit
De titel van de serie heeft niets met Beth te maken die één van de beste schaaksters ter wereld wordt, maar met een openingsset die gebruikt wordt in het schaakspel. ‘The Queen’s Gambit’ is een schaakterm met een lange geschiedenis. Ze werd al genoemd in het Göttingen manuscript in 1490 en werd later beschreven door Gioachino Greco in de 17e eeuw.
‘The Queen’s Gambit’ is gebaseerd op het boek van Walter Tevis uit 1983.
Dames aan zet!
In het Volkskrant magazine van afgelopen zaterdag stond een lang artikel met de vindingrijke titel: ‘Een welkome zet voor de dame’. Naar aanleiding van de Netflix-serie wordt hier een artikel gepresenteerd met vele mini-interviews. Jonge dames, echte schaak talenten, zijn aan het woord. Waarom zij schaken zo leuk vinden, wanneer zij zijn begonnen en wat hun ambities op lange termijn zijn. Schaak-heren, maak je borst maar nat, een hele nieuwe generatie van jonge dames met veel talent is in opkomst!
Schaak-revival!
Is schaken ooit ‘uit de mode’ geweest? Vast niet, maar een feit is wel dat schaken nu erg populair is. Wellicht hebben we dat te danken aan de Netflix-serie ‘The Queen’s Gambit’ of aan het feit dat we in een corona-crisis zitten met een enorme sociale beperking. Voor schaken heb je slechts één tegenstander nodig en die is er altijd wel te vinden, desnoods digitaal.
Schaken voor dummies
Natuurlijk zijn we niet allemaal zulke natuurtalenten als Beth Harmon. Ik kan zelf een klein beetje schaken maar de keren dat ik een schaakspel won, zijn op één hand te tellen. Schaken is een uitdaging en als je er plezier in hebt, word je telkens een beetje beter. Schaken neemt je bovendien zo in beslag dat het een heerlijke afleiding is van dagelijkse beslommeringen. Of een aangenaam tijdverdrijf tijdens de komende feestdagen. Voor schaken hoef je niet slim te zijn, zoals velen denken, maar schaken maakt je juist slimmer… en jouw tegenspeler ook!
Schaken tegen jouw computer
Mocht je nog veel oefening nodig hebben, ook na het lezen van ‘Schaken voor dummies’ en het een beetje eng vinden om tegen jouw partner, familie, vrienden of een vreemde online te schaken, dan zijn er nog genoeg schaak-programma’s en app’s te downloaden. ‘Schaken’ Chess Free, is een aardige app die bovendien visueel heel aantrekkelijk is. Te vinden in de Google APP store.
Nagekomen mededeling:
Met dank aan een oplettende lezer noemen we ook nog even:
Urban-chess
Urban Chess is een initiatief van Jesús Medina. Hij is bezig om iedere gemeente van Nederland zo ver te krijgen om een schaakbord buiten te plaatsen. Deze ‘schaaktafels’ zijn corona-veilig, lekker in de buitenlucht en stimuleren mensen om op een veilige manier sociaal bezig te zijn. Bovendien is het goed voor het brein van de mens en het verbindt mensen. Jong en oud, ervaren schakers en beginners!
Meer informatie over dit Urban Chess- initiatief: Medinamolina.com – schaaktafels