Since 2017

Pups in nood (2de recensie)

Recensie door: Sarah Morton

‘Pups in nood’ is geschreven door Catoo van Vliet en uitgegeven door Kinder- en jeugdboekenuitgeverij Sam Northerlake. Het boek valt onder het genre ‘Detective’ en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Er is al eerder een recensie over dit boek voorbij gekomen. Daardoor werd ik heel benieuwd naar dit verhaal.

Liz haar verhaal begint vrij vrolijk. Ze heeft een kleine vriendengroep die ze bijna elke dag ziet. Op school bereiden ze zich voor op de eindmusical. 

Een droom die uitkomt

Liz droomt al jaren van een hondje, maar tot dan toe mag het niet van haar ouders. Ze zeggen dat ze daar te weinig tijd voor hebben. Maar dan hebben haar ouders een grote verrassing voor haar.

Van de voren gaan ze kijken bij de fokker. De boerderij ziet er vrij gewoon uit, maar de moederhond en de pups worden in een bench in een donkere kamer gehouden in plaats van een huiselijke omgeving. Bovendien Liz en haar ouders maar kort kijken en is de eigenaresse nogal kortaf. Maar de papieren lijken in orde en ze krijgen zelfs een paspoort voor de hond.

Dan breekt de grote dag aan dat ze hun pup op mogen gaan halen. Liz kan bijna niet wachten. Tegen de afspraak in wordt de pup bij hen thuis gebracht, omdat de moederhond ziek is. Het diertje wordt op straat overhandigt. Op het oog lijkt de pup gezond. Liz heeft haar Ronja genoemd. Ze is lief, blij en speels. Ze rent rond om even later vredig in slaap te vallen. 

Nog nooit is Liz zo gelukkig geweest. 

Zo lang al, denkt ze, heb ik gefantaseerd over een eigen hond. Een nu is ze er gewoon. Dit kan niet beter worden! Voorzichtig kijkt Liz naar de chocoladebruine pup die vredig op het tapijt ligt te slapen.

Ronja wordt ziek

Maar dan wordt Ronja ziek. Volgens de dierenarts komt het wel goed. Inderdaad knapt ze weer op, maar op een ochtend ligt ze bewegingloos in haar bench. Ze reageert nauwelijks. Met spoed gaan ze naar de dierenarts, waar ze een moeilijke beslissing moeten nemen. Ronja heeft een virus volgens de dierenarts is zo ziek dat ze niet meer beter kan worden. Het verdriet en de shock zijn voelbaar. Het is realistisch omschreven.

Op onderzoek uit

Daarnaast ontstaan er ook vragen. Ze vertrouwen de fokker niet meer. Haar moeder doet een melding, maar het is niet duidelijk of en wanneer er ingegrepen wordt. Met haar vrienden gaat Liz op onderzoek uit. 

Ze pakken het pragmatisch aan. Ze verzamelen en rangschikken informatie, maken een netwerk van namen van dierenartsen, eigenaren en fokkers die vaak terugkomen. Je merkt de ervaring van de auteur in opsporingszaken. De kinderen krijgen steun bij hun project en op een gegeven moment mogen ze mee met de inspectie bij een foute fokker die zijn honden verwaarloosd. 

Ze gaan niet mee naar binnen, maar mogen meehelpen met het dragen van de benches en klaarzetten van water voor de hondjes. Liz krijgt de pups onder ogen die bang, verwaarloosd en vervuild zijn. Zij zullen worden opgevangen en de zorg krijgen die ze nodig hebben. De fokker wordt ingerekend. 

Daarnaast organiseren ze een protestactie tegen foute fokkerijen. Dat wordt een groot succes. Om erachter te komen wat er met Ronja is gebeurd, gaan Liz en haar vrienden een stap verder. Ze op onderzoek uit bij de fokker waar zij vandaan komt. Wat ze daar ontdekken gaat hun verbeelding te boven. Helaas worden ze zelf ook ontdekt. 

Het verhaal loopt goed af. De honden worden gered en de foute fokkers worden gearresteerd. Voor Ronja liep het helaas niet goed af, maar op deze manier is haar dood niet voor niks geweest. Aan het einde van het verhaal, komt er toch weer een nieuwe hond. Een vrolijke Jack Russel die van een opvang komt.

Mijn leeservaring

Zowel de kinderen, volwassenen als het hondje Ronja zijn realistisch neergezet. De omslag van het boek is wat statisch, maar wel duidelijk waar het over gaat. Het dagelijks leven op school, thuis en met haar vrienden komt ook duidelijk aan bod. Het verhaal leest spannend. Volgens een van de vrienden kan het wel eens levensgevaarlijk worden. De spanning wordt afgewisseld met ontspannen momenten en school. 

Emoties worden vaak summier beschreven, maar de spanning is voelbaar, net als het rechtvaardigheidsgevoel. De vriendschap tussen de kinderen komt goed tot zijn recht en geeft het verhaal diepgang. Het maakt het nog persoonlijker. 

Het verhaal is fictief maar zou echt gebeurd kunnen zijn. Het is een belangrijk onderwerp, gezien de vele malafide fokkers. Ook in het echt worden sommige jonge dieren zo ziek dat inslapen de enige optie is.  Het is mooi hoe de auteur dit heftige onderwerp toegankelijk maakt voor kinderen. 

Catoo van Vliet werkt bij de recherche en die ervaring is terug te zien in het boek. 

Naschrift: Wil je een huisdier aanschaffen?

Mijn advies zou zijn adopt, don’t shop. Ook via een dierenasiel of opvang kun je een pup adopteren. 

Er zijn ook betrouwbare fokkers, die de gezondheid en het welzijn van de dieren voorop zetten. De pups groeien op in een huiselijke omgeving. 

Er zijn uitgebreide artikels hoe je een goede fokker kunt herkennen en wat juist rode vlaggen zijn.