Hier haak ik af…

Gastrecensie. Ieder nieuw boek is een nieuw begin. Een uitdaging, een grote vreugde. Maar ik haak steeds vaker en sneller af! Help! Hoe komt dat toch?

Doorlezer

Ik geef het dus maar meteen eerlijk toe. Ik ben geen doorlezer. In tegenstelling tot Marga, lees ik zelden een boek uit. Steeds vaker én sneller haak ik halverwege af. Of zelfs al helemaal bij het begin. Marga leest een boek van A tot Z uit, ook al moet ze zichzelf erdoor heen worstelen. ‘Dat hoort er nu eenmaal (soms) bij’, zegt ze dan en leest vervolgens verder.

Keuzestress

Het begint eigenlijk al bij de keuze van een boek. Er zijn zóveel boeken. Kijk je rond op Internet, of specifiek op Instagram, dan vliegen de boeken en aanbevelingen om je oren. Deze móet je lezen, deze moét je gelezen hebben, deze ook en deze al helemaal. Moet, moeten, moest. Ik word er nerveus van en blijf hangen in de covers en instagram-posts te beoordelen op hun uiterlijk en geef hartjes. Maar waar de boeken over gaan, weet ik niet want ik neem moeite niet meer daadwerkelijk de posts te lezen.

Ook Netflix en HBO hebben mijn gedrag veranderd. Ik blijf hangen in films of series zoéken zonder ze daadwerkelijk te bekijken. Of ik begin aan een serie en trek mijn conclusies al na tien minuten. Niet de moeite waard, terug naar home.

In de bieb

Naar de bieb dan maar en ik kom thuis met een stapel boeken. Ze lagen voor het grijpen, ik had er van gehoord, of de covers spreken me aan. De komende dagen begin in één voor één in de boeken en na een paar dagen liggen ze allemaal op een stapel om snel retour bibliotheek te gaan.

Waarom haak ik af?

Waarom haak ik toch zo snel af? Ligt het aan het boek. Is het saai, te moeilijk, te standaard of gewoon geen f*ck aan?

Heb ik geen concentratievermogen meer, geen drive meer om een boek uit te lezen? Ben ik zó veeleisend en ontevreden geworden? Of wil ik gewoon mijn spaarzame vrije tijd goed besteden en iets lezen wat ik echt wil lezen?

Eigenlijk kan ik gerust het tegenovergestelde van deze blog benoemen:

Ik haak af omdat:

Traag of saai verhaal: Als het verhaal niet snel genoeg op gang komt of weinig spanning bevat.

Geen connectie met de personages: Wanneer de personages niet boeien, oppervlakkig aanvoelen of zich moeilijk laten begrijpen. Of TE VEEL personages!

Te complexe of verwarrende schrijfstijl: Boeken met ingewikkelde structuren, lange zinnen of lastige woorden. De een vind zware proza of literatuur prachtig, maar ik wil graag begrijpen wat ik lees.

Het boek voldoet niet aan de verwachtingen: Hè, de cover beloofde een heel ander verhaal!

Verhaal sluit niet aan bij interesses: Een verhaal dat ineens lange passages bevat over een sport, een persoon, actualiteit of geschiedenis? Mmm…. niet mijn ding.

Te veel beschrijvingen: Lange en gedetailleerde beschrijvingen van omgevingen, gebeurtenissen of personages = boring.

Te voorspelbaar plot: Als je het einde al eigenlijk kan voorspellen… waarom dan het boek nog helemaal lezen? Snel ga ik naar de laatste pagina’s en voilá, het boek is uit.

Moderne snelle tijden

Als je dit rijtje zo ziet, dan zou je als auteur niet eens meer durven te beginnen aan een boek schrijven. Lezers zijn zó veeleisend geworden en het aanbod is ongelooflijk groot. Toch hoop ik dat deze blog niet ontmoedigend is voor schrijvers. Door de jaren heen heb ik namelijk wel veel boeken gelezen die mooi waren, waar ik graag aan denk en nog eens wil herlezen. Misschien is het sleutelwoord wel: authenticiteit, zoals je tegenwoordig zo vaak hoort.

Authenciteit

Nu iedereen boeken kan schrijven en zelf kan uitgeven, AI ook boeken schrijft en het aanbod groot is, én de boeken duurder worden, is het juist leuk om een goed – bijzonder – boek te vinden dat je als lezer aanspreekt en waar je niet afhaakt. Net als die ené Netflix serie waar je van zit te smullen of een pareltje van een film die je toch hebt gevonden.

Geef nooit op!

Afhaken is menselijk, maar ga vooral verder met lezen want er zijn genoeg goede boeken te vinden waar je door ontroerd zal zijn. Of waarvan je zwaar onder de indruk bent of helemaal flabbercasted.

Waar en waarom haak jij af?

Of bij welk boek is dat absoluut niet aan de orde?