Meer biebbezoek; goed voor auteurs of niet?

Steeds meer mensen gaan naar een bibliotheek. Dit was de afgelopen dagen in het nieuws. Is dit goed voor auteurs of nadelig? Een gastblog van een bibliotheek-expert!

Meer mensen naar de bieb!

Meer mensen die naar de bibliotheek gaan, kan zowel voordelen als nadelen hebben voor een auteur, het is maar hoe je ernaar kijkt. Laten we even uitgaan van de auteurs van de boeken en ons hier op focussen.

Positief voor auteurs:

Aan de positieve kant biedt het auteurs de mogelijkheid om hun werk aan een veel breder publiek te laten zien. Als lezers hun boek eerst lenen in plaats van kopen, krijgen ze alsnog de kans om het werk van die auteur te ontdekken. Vaak leidt dit tot meer naamsbekendheid, omdat mensen enthousiast kunnen worden en later misschien besluiten om andere boeken van diezelfde schrijver wél te kopen. Ook zijn er mensen die dan het boek bijvoorbeeld kopen om het tóch zelf te willen bezitten of als cadeau voor een ander.

Het lezen van een boek in de bibliotheek kan dus een opstapje zijn naar toekomstige aankopen, omdat lezers trouwe fans kunnen worden. In dit geval: een soort promotie-tool voor auteurs! Hoera voor de bieb, al zal een auteur er niet direct geld mee verdienen!

Vergoedingen voor auteurs

Daarnaast is het zo dat auteurs in veel landen, waaronder Nederland, een vergoeding krijgen als hun boeken worden uitgeleend via de bibliotheek. Dit heet de leenvergoeding, of Public Lending Right (PLR), en zorgt ervoor dat auteurs niet alleen afhankelijk zijn van de directe boekverkoop voor hun inkomsten. Dit systeem maakt het financieel aantrekkelijk voor auteurs dat hun boeken in bibliotheken liggen, want ze krijgen betaald voor elke keer dat iemand hun boek leent.

(zie auteursrecht.nl en leenrecht.nl)

Minder gunstig voor auteurs

Toch zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Als mensen een boek lenen in plaats van het te kopen, kan dat op korte termijn betekenen dat de directe verkoopcijfers wat lager uitvallen. Voor auteurs die sterk afhankelijk zijn van verkochte boeken om hun inkomen te genereren, kan dit soms een nadeel zijn.

Ook wordt een boek in de bibliotheek door meerdere mensen gelezen, wat betekent dat er minder individuele exemplaren worden verkocht in vergelijking met wanneer elk van die lezers het boek zelf zou hebben aangeschaft.

Bravo voor bibliotheken oftewel: blij met de bieb!

Ondanks deze mogelijke nadelen is het voor de meeste auteurs op de lange termijn toch gunstig als hun boeken in bibliotheken beschikbaar zijn en veel worden geleend. De zichtbaarheid die ze hiermee krijgen, en de mogelijkheid om nieuwe lezers aan te spreken, kunnen zorgen voor meer erkenning en groei in hun lezerspubliek.

Bovendien zorgen leenvergoedingen ervoor dat auteurs niet financieel benadeeld worden door de lagere verkoopcijfers, en levert de bredere verspreiding van hun werk uiteindelijk meer commerciële kansen op. Hoewel de directe verkoop mogelijk iets minder is, kan het op langere termijn juist heel voordelig zijn voor een auteur als meer mensen naar de bibliotheek gaan.

Reacties van auteurs zijn welkom. Hoe denken jullie hierover? Schrijf gerust een gastblog voor Boekrecensiesblog!

Meer over biebs: