De vlucht van de zwaluw

Het boek met de mooie cover: ‘de vlucht van de zwaluw’ spreekt mij aan zodra ik hem uit de verpakking haal. Ja, de cover is belangrijk voor mij! Wat de zwaluw met deze debuutroman van Jelle Splinter te maken heeft, is nog zeer onduidelijk. Maar dat het hier om een totaalpakket gaat, dat heeft Splinter me meteen voorgeschoteld. Ik ben benieuwd!

Verlangen

Dat hoofdpersonage Johan in een ernstige midlife-crisis zit, daar is geen twijfel over. Gelukkig legt Jelle Splinter het er in ‘de vlucht van de zwaluw’ niet zo dik bovenop dat het clichématig wordt. Het hele verhaal wordt verteld door Johan zelf, die geen idee meer heeft wat hij met zichzelf moet. Na een slechte ontmoeting met een oude vriend, teveel drank, een bordeel uitgezet worden.. dat zou al een grote rode vlag moeten zijn voor Johan. Maar als hij onderweg naar Frankrijk met zijn gezin ineens een sterk verlangen heeft om te rennen, weg te rennen naar waar dan ook, gaat het pas helemaal mis. Johan leert op zijn reis te luisteren naar het verlangen in zijn hart, zijn hart waar hij al in geen tijden meer echt naar heeft geluisterd. De reis wordt bijzonder en de ontknoping van zijn ware verlangen verrassend.

Spiritualiteit

Noem het spiritualiteit, noem het levenslessen, noem het een visie.. ‘De vlucht van de zwaluw’ zit er vol mee, zonder vervelend te worden. De betogen die de personages geven zijn voor mij misschien een beetje over de top. Toch vind ik het prettig om te lezen en zetten ze me aan het denken. Er wordt duidelijk nagedacht over het leven en hoe ermee om te gaan, bijvoorbeeld over een woord als vrijheid. Want wat is vrijheid eigenlijk? En betekent vrijheid voor iedereen hetzelfde?

Totaalpakket

Jelle Splinter stuurt me niet alleen een boek op, maar een totale leeservaring. Meegaand met de wereld van nu waarin social media een grote rol speelt, zie ik steeds vaker dat schrijvers een totale ervaring met een boek meeleveren. Niet alleen worden er vele Instagramposts geweid aan ‘de vlucht van de zwaluw’, posts waar je als niet-lezer weinig mee kunt maar hopelijk wel getriggerd wordt, maar ook een spotifylist met passende muziek wordt meegeleverd. Voor liefhebbers van een snelle wereld kan dit zeker de aandacht erbij houden. Ik ben juist heel erg blij met de prachtige bijpassende boekenlegger en de persoonlijke meegeleverde brief.

Q&A

Na het uitlezen van deze zeer interessante roman heeft de auteur nog een extraatje in het boek geplaatst. Alsof je een interview afneemt staat er veel achtergrondinformatie te lezen. Zo ontdek ik dat de auteur al in 2010 is begonnen aan dit boek, nog geen maand na de geboorte van zijn eerste dochter. Met tussenpozen van soms wel jaren zijn hier stukken tekst aan toegevoegd. Hier zie ik ook wel overeenkomsten met Johan, die voor zijn vertrek ook stukjes tekst opschrijft. Ook kiest Jelle Splinter zelf voor het hoofdthema ‘verlangen’. Zoals de auteur zelf schrijft: als je verlangen tekort doet, het negeert, dan gaat het zeuren, net zo lang tot het de aandacht krijgt die het verdient. En dat is, denk ik, de meest perfecte zin om ‘de vlucht van de zwaluw’ uit te leggen.

ps. Ben jij nu ook nieuwsgierig naar die zwaluw? Hij heeft zeker een betekenis, maar die mag je zelf ontdekken.