Weet je nog? Sydney Smith

‘Weet je nog?’ is een prachtig prentenboek voor kinderen over afscheid nemen en opnieuw beginnen. Het is geïllustreerd door Zilveren-Penseel-winnaar Sydney Smith en vertaald door Edward van de Vendel.

Weet je nog?

Het boek heeft een vierkante vorm en erg aantrekkelijk uiterlijk. Het is niet dik, slechts 48 pagina’s. Het aantal woorden zijn er hooguit 250. Maar de tekeningen zeggen meer dan woorden. De tekeningen zijn die van een moeder en zoontje, die samen op bed liggen en denken aan mooie dingen, droevige dingen en een nieuw begin.

Illustraties

Je wint natuurlijk niet voor niets de Zilveren-penseel-prijs… En in mijn ogen is dat dan ook volkomen terecht. De illustraties van Sidney Smith zijn echt prachtig, zacht en romantisch. Ze zijn bovendien heel sfeervol en spelen met kleur. De mooie herinneringen, waar de moeder en het zoontje aan denken, zijn die van eindeloos lange zomers, speelse taferelen en plezier in het leven.

En dan komt het afscheid.

Weet je nog dat e ons huis moesten verlaten? Hoe we alles wat we hadden in een vrachteagen laadden en langer op de snelweg reden dan ooit. Auto’s toeterden, ze zoefden langs ons heen.. We boelden ons verdwaald.

Deze pagina’s zijn donker van kleur, geven spanning, verdriet en héél veel onzekerheid aan. Knap werk van de illustrator!

Het hele verhaal wordt dus vooral uitgebeeld in de prenten waarbij de gebeurtenissen duidelijk worden. Het is bovendien op meerdere manieren te interpreteren. Soms zeggen beelden meer dan woorden en dat klopt zeker voor dit boek.

Mooi prentenboek!

Ik zal deze recensie kort houden, anders bevat het meer woorden dan het boek zelf. Het boek is zeer geschikt om aan kinderen, vanaf vier jaar, voor te lezen. Hier kun je ook als ouders het thema ‘migratie’ bespreekbaar maken, of het algemener houden en meer focussen op ‘afscheid nemen’ en ‘opnieuw beginnen’.

Een prachtig boek; een prachtig cadeau om te geven aan jonge ouders of overgrootouders om samen met de kinderen of klein-kinderen leerzaam van te genieten.