Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen

Vanavond bij de rivier’ is een heerlijke YA-roman over een ontluikende vakantieliefde. Maar ook een verhaal over een maatschappelijk probleem, het bijstellen van verwachtingen en de dynamiek van een vriendenclub. Een lekker vlot lezend boek dat de juiste snaar weet te raken en perfect aansluit bij de belevingswereld van opgroeiende jongeren.

Recensie Vanavond bij de rivier

Het boek vertelt het verhaal van de zestienjarige Jay. Samen met zijn ouders is hij op weg naar de Zuid-Franse camping waar ze al jarenlang in de zomervakantie naar toe gaan. Behalve vorig jaar. Toen stond Jay’s wereld ineens op zijn kop en werd alles anders. Deze zomer gaan ze na lang aandringen van Jay toch weer naar de camping en hij verheugt zich op een weerzien met zijn oude vakantievrienden en dat heerlijke zorgeloze zomergevoel uit de tijd dat alles nog bij het oude was. Die heerlijke avonden bij de rivier. Maar al vrij snel ervaart hij dat de problemen die hij liever thuis had gelaten, gewoon met hem meegereisd zijn. Maar midden in zijn teleurstelling en verdriet ontmoet hij de Franse Lilou.

‘Waarom ben jij verdrietig, Zjay?’
Haar ogen zijn groen en kijken dwars door mij heen. Ze ziet me. Ik zie haar. In mijn buik dansen de koekjes van het ontbijt.
Ik sla mijn ogen neer. ‘Valt wel mee,’ brom ik. ‘Gedoe met mijn ouders.’
‘Wat is giedoe?’
Ze spreekt de woorden zo schattig uit. ‘Problemen. Met werk en geld.’

Dat heerlijke vakantiegevoel

Elin Meijnen weet in dit lekker lezende boek overal de juiste toon te treffen. Ze roept meteen dat nostalgische zomervakantiegevoel-op-de-camping op. Een zorgeloos gevoel van elkaar lekker dollen en rondhangen bij het centrale pleintje ( De Keur)  van de camping. Of ’s avonds laat bij de rivier bij een kampvuurtje. Wanneer Jay’s leven op zijn kop staat, geeft deze onbezorgde tijd hem nieuwe energie.

Alles is anders

Hoewel het vakantiegevoel en de vriendenclub hetzelfde zijn gebleven, zijn er ook dingen veranderd. Zo is niet alleen Jay’s thuissituatie door geldzorgen veranderd. Hijzelf is ook veranderd. Hij is gegroeid. Niet alleen fysiek, maar ook door wat er het jaar ervoor gebeurd is. En natuurlijk ook door zijn liefde voor de iets oudere Lilou.

In een stijl die goed aansluit bij de doelgroep vertelt Meijnen het verhaal van een opgroeiende jongen die te maken heeft met een actueel probleem: verborgen armoede. Maar ‘Vanavond bij de rivier’ is vooral ook het verhaal van een jongen die zijn eerste grote liefde beleeft. Thema’s die jongeren tussen 13 en 17 zeker aan zullen spreken.