The WetPlate Series

‘The WetPlate Series’ is een koffietafelboek gemaakt en uitgegeven door Erik Bolding himself. Het boek is op bestelling verkrijgbaar.

Wat is eigenlijk ‘wetplate’?

En waarom is het zo ontzettend mooi? Een uitleg én nog meer wetplate-foto’s volgen in deze blog.

Natte plaat

In de fotografie verwijst “wetplate” naar een historisch fotografisch proces dat ook bekend staat als “wet plate collodion” of “natte plaat collodion”. Het werd populair in de tweede helft van de 19e eeuw en was een van de eerste fotografische technieken waarmee relatief snel en nauwkeurig beelden konden worden vastgelegd.

Het proces werd uitgevonden door Frederick Scott Archer en gepubliceerd in 1851. Het betreft een glazen of metalen plaat die wordt gecoat met een lichtgevoelige chemische stof genaamd collodion. Deze collodionplaat wordt vervolgens ondergedompeld in een zilvernitraatoplossing, waardoor het zilvernitraat reageert met de collodion en een lichtgevoelige zilverjodide vormt.

Geduld is een schone zaak

Deze plaat moet, voordat hij droogt, in de camera worden geplaatst en de belichting moet onmiddellijk plaatsvinden, omdat de collodion-emulsie snel droogt en de gevoeligheid verliest. Na de belichting moet de plaat zo snel mogelijk worden ontwikkeld door deze te ontwikkelen in een ijzer(III)acetaatoplossing en vervolgens te fixeren in een natriumthiosulfaatoplossing. Het resulterende beeld is een direct positief of negatief, afhankelijk van het gebruikte proces en de materialen.

Het wetplate-collodionproces vereist veel handmatige stappen en nauwkeurigheid. Het werd veel gebruikt in de 19e eeuw en was de belangrijkste methode voor het maken van portretten en landschapsfoto’s. Omdat het een tijdrovende en complexe techniek is, wordt het tegenwoordig voornamelijk gebruikt door enkele kunstfotografen en liefhebbers van alternatieve fotografische processen, die de techniek waarderen omwille van de unieke esthetiek en het ambachtelijke karakter van de foto’s die ermee worden geproduceerd.

Maarrrrr…. digitale wetplate kan ook…

Met Adobe Photoshop (of andere beeldbewerkingssoftware) kun je ook een afbeelding transformeren om het uiterlijk van een wetplate collodion-foto na te bootsen. Dit proces omvat het toepassen van specifieke filters, textuur overlays, kleuraanpassingen en andere bewerkingstechnieken om een vergelijkbaar uiterlijk te verkrijgen als dat van een historische wetplate collodion-foto.

Bijzondere kleding

Meerendeel van de kleding is gemaakt door Marga. Historische kostuums, LARP (= middeleeuwse kostuums en props), Fantasy en Victoriaanse molensteenkragen.

Margastyleshop.etsy.com

The Wetplate Series Erik Bolding

Maar laten we dit dan ook maar aan Erik Bolding over want die heeft er inmiddels een mooie serie van gemaakt, samengevat in een prachtig groot koffietafelboek. Wil je ook zijn boek, of andere boeken met kunstzinnige foto’s. Neem contact met hem op via zijn website of Social media.