Portugese passie, Ellen van Herk

Zon, historie, liefde en verdriet, vier ‘ingrediënten’ die de Nederlandse auteur Ellen van Herk op een prachtige en ontroerende manier heeft gebruikt voor deze zomerse roman. Een roman waarbij een de zomer anders eindigt dan je vooraf verwacht…

Roman met Portugal als prachtige basis

In ‘Portugese passie’ maak je in het eerste hoofdstuk kennis met Manon. Een Nederlandse meid die een jaar werken in Lissabon afsluit in een café. Wanneer haar blik ineens valt op een foto in een magazine, weet ze niet wat ze ziet. Op de foto staat haar oma bij een artikel over Porto en de porthuizen. Naast haar oma staat een donkerharige jonge man. De kunstenaar heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de stad.

Roman die teruggaat in de tijd

Zonder een heel duidelijk plan, beslist Manon om de geschiedenis van haar oma in te duiken. Haar werk in Portugal is toch afgelopen, terug naar Nederland ziet ze niet zitten, dus een avontuurlijke reis spreekt haar wel aan.

Wat ze niet goed beseft is dat het oprakelen van geschiedenis ook pijnlijk kan zijn. Voor jezelf, voor anderen maar zelfs voor een heel dorp. Stukje voor stukje ontrafelt Manon het verhaal van haar oma en beseft ze ineens dat haar liefde voor Portugal dieper zit dan ze ooit gedacht heeft.

Zomerse roman waar je nieuwsgierig van wordt

Schrijfster Ellen van Herk weet je als lezer lang in spanning te houden. De hoofdstukken wisselen zich af tussen het verhaal in het heden en in het verleden. Terwijl je na elk hoofdstuk denkt de verbinding tussen de verhalen te ontrafelen, blijkt het toch heel anders te zijn.

Liefdesverhaal met een geheim

Je moet bijna tot het einde van het verhaal door lezen om de waarheid te weten te ontdekken. En dan blijken gemaakte keuzes in het verleden én heden ineens heel duidelijk. Maar ook een stuk moeilijker en intenser dan je had kunnen denken. En dat maakt dat deze roman soms bijna leest als een spannend boek. Oma’s geheim verrast niet alleen hoofdpersonage Manon. Ook als lezer ben je aan het einde van deze roman echt even stil.

Onverwachts einde, met liefde in de hoofdrol

Als lezer word je in deze roman meegenomen van jeugdige prille liefde, naar seksuele geheimen en diepgaand houden van. Een emotionele reis die je raakt, laat lachen en doet beseffen dat je gevoel nooit liegt.

Roman met spanning en een mooi verhaal

Al met al is ‘Portugese passie’ een heerlijke zomerse roman om te lezen. Wanneer je van boeken met een feelgood einde houdt, dan hebben we op onze site luchtigere romantische tips voor je. Maar laat je hierdoor niet weerhouden om deze roman te lezen.

Ik heb het boek met heel veel plezier, een lach om mijn mond en soms rode konen van de bedreven liefde gelezen. Maar zeker ook een traan gelaten om het onverwachte einde waarin liefde nog nooit zo voelbaar was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *