Ozosnel en de verdwenen wortel
‘Ozosnel en de verdwenen wortel’ is geschreven door Elske-San Kortsmit en geïllustreerd door Iris van Hassel. Het boek is vers van de pers: uitgave november 2024!
Website Ozosnel
Op de gelijknamige website kun je niet alleen alles lezen over Ozosnel, het paard van Sinterklaas, maar ook over paarden algemeen. Er is een kennisbank waar je veel kunt leren. Enorm leuk verwoord en leerzaam.
En dan zijn er ook nog knutsel-projecten. Hoe maak je een mijter, hoe maak je zelf een paard van SInterklaas, een schoen om bij de open haard neer te zetten en een versierde wortel voor Ozosnel! In de webshop kun je het boek bestellen, maar ook allemaal andere leuke dingen zoals lego, een raamsticker, vingerpoppen en nog meer.
Ozosnel of Amerigo?
Maar waarom schrijf je steeds ‘Ozosnel’, zul je denken. Waar is Amerigo dan? Beiden zijn ze het paard van Sinterklaas, grote witte schimmels en super braaf. Het paard van Sinterklaas: dat is ere-baantje bij uitstek. Ze verdienen meer dan een grote wortel namelijk: respect!
Ozosnel (én Amerigo) dragen Sinterklaas die met een grote rode cape op hun rug zit, er zijn ontzettend veel pappa’s, mamma’s en kinderen tijdens de intocht van Sinterklaas en ze moeten echt overal tegen kunnen, zoals lawaai, onverwachtse bewegingen en druk verkeer.
Amerigo is met pensioen, het aard van SInterklaas is nu Ozosnel.
Stukje geschiedenis –de beroemde Sinterklaas paarden
In de jaren vijftig was het paard in Nederland Bianca of Majestueuzo genaamd. In de jaren zeventig werd het Sinterklaaspaard op televisie Sasmona genoemd.
Sinds 1990 wordt het paard de vertrouwde naam: Amerigo, vernoemd naar de Spaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Deze naam werd voor het eerst populair in de boeken van schrijver Jan Schenkman in de 19e eeuw.
Amerigo was een politiepaard (geboren 1982) dat van 1990 tot en met 2010 werd ingezet tijdens de intochten van Sinterklaas bij de publieke omroep. Amerigo werd in 2011 gepensioneerd, hij werd te oud. Hierna kwamen de opvolgers: Okki en Mentor. Ze bleven voor hun optreden echter de naam Amerigo houden. Dit was dus als het ware hun artiesten-naam.
In 2019 werd het verhaal van de pensionering van Amerigo in het verhaallijn op televisie vervangen door Ozosnel.
Waar komt de naam Ozosnel vandaan?
Ozosnel heeft zijn naam te danken aan een refrein uit een Sinterklaasliedje:
“Hoor de wind waait door de bomen
Hier in huis zelfs waait de wind
Zou de goede Sint wel komen
Nu hij ’t weer zo lelijk vindt
Nu hij ’t weer zo lelijk vindt
Ja hij rijdt in donk’re nachten
Op zijn paardje o zo snel
O-zo-snel en de verdwenen wortel
Over het boek ga ik niet te veel verklappen! Het is erg leuk geïllustreerd en gelukkig heeft Piet een roetveeg-kleurtje. Geen lastige discussies dus en voor iedereen toegankelijk. Het verhaal is wel zeer traditioneel en volgt het bekende verhaal van Sinterklaas op zijn witte paard, die over de daken rijdt, en een piet die via de schoorsteen in een huiskamer terecht komt. Daar treft hij op pakjesavond een schoen maar er is geen wortel voor Ozosnel….
Ozosnel is niet gelukkig… hij heeft de wortel nodig om energie genoeg te hebben om naar het volgende huis te lopen. Sinterklaas en Ozosnel gaan naar beneden en via een deur ook het huis in. Samen gaan ze op zoek naar de wortel die ze niet vinden. Maar ze vinden wel iets anders… en dat heeft alles met de verdwenen wortel te maken!
Leuk voor in (of beter achter) de schoen!
Het boek is groot, dun en heeft een mooie hardcover. De teksten zijn groot en in rijmvorm. Leuk om voor te lezen!
Het boek is te bestellen onder deze link: https://www.ozosnel.nl/nieuws/ozosnel-kinderboek