Mijn eerste Jill Mansell

Een tijdje geleden reageerde ik (Astrid) op een oproep van Ilona van Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Ze was op zoek naar lezers voor het boek ‘Een dag om nooit te vergeten’ van Jill Mansell. Maar ze zocht niet zo maar lezers – ze zocht lezers die nog niet eerder een boek van Jill Mansell lazen. Ik reageerde en werd tot mijn grote plezier uitgekozen om mee te doen aan de online leesclub van Ilona voor dit prachtig vormgegeven boek. Smaakt het naar meer?

Een bruiloft die niet doorgaat

Het verhaal van ‘Een dag om nooit te vergeten’ begint met het verhaal van Lottie, die op de bruiloft van Freya en Cameron haar oude vriend Max weer tegen het lijf loopt. Het is direct duidelijk dat er veel speelde tussen deze twee in het verleden, meer dan alleen een vriendschap. Maar is ook iets gebeurd, iets dat een mogelijke liefde tussen hen onmogelijk heeft gemaakt.

Maar bruid Freya komt niet direct de kerk binnen. Ze wordt tegengehouden door de vrouw van de dominee, Ruby. Die is er dankzij haar schoonmaakster Iris net achter gekomen dat haar man al een hele tijd een affaire heeft en wil hem hiermee confronteren. Het resultaat? De dominee, Peter, stormt de kerk uit en krijgt een ongeluk, waardoor er die dag niet getrouwd kan worden. Iets dat Freya eigenlijk helemaal niet zo erg vindt.

Verschillende hoofdpersonen

In het boek volg je vervolgens de verschillende hoofdpersonen: Lottie, Freya, Ruby en Iris. En: deze hebben ook allemaal nog een partner – of soms zelfs meerdere. Mansell schakelt snel tussen deze vier vrouwen en haalt later in het verhaal ook nog de ouders van Lottie en Max erbij. Omdat het allemaal zo’n verschillende personages zijn, is het als lezer niet lastig om te volgen door wiens ogen je nu kijkt. Het geeft het verhaal bovendien veel vaart, al zorgt het er ook voor dat je de personages niet echt heel goed leert kennen. Persoonlijk had ik best wat meer willen weten over Freya en Ruby en had Iris van mij niet zo’n grote rol hoeven krijgen. Maar: omdat Mansell zo snel schakelt, gaan ook de personages die je wat minder leuk vindt niet vervelen. Eigenlijk net als in een TV-serie waar je van sommige hoofdpersonen denkt ‘jij mag van mij wel uit de serie.’

Heerlijk zomers

‘Een dag om nooit te vergeten’ ademt door de cover al de zomer uit, met die heerlijke bloemen op de cover. Die lopen in de ‘sprayed edges’* door – of je dat nu mooi vindt of niet, daar kun je over van mening verschillen. De cover ademt de zomer uit en dat is heel welkom, zeker in de druiligere tijd die we in Nederland nu doormaken. Het verhaal zelf is ook zomers. Mansell neemt je mee naar een dorp aan zee in Engeland, Lanrock, waar de toeristen alle huurhuisjes bezetten. De personages zijn allemaal vrouwen met een mening, die ook allemaal voor een pittige keuze staan. Met de ene vrouw kun je wat meer meeleven dan met de andere, maar is dat in het echte leven niet ook zo? Deze eerste kennismaking met Jill Mansell smaakt voor mij zeker naar meer. Met ruim dertig titels is er ook genoeg om uit te kiezen, dus ik kom deze zomer wel door met lekkere feelgood verhalen.

Mocht je een tip hebben over welk boek ik vooral als eerste moet lezen, laat het vooral weten!

In Een dag om nooit te vergeten neemt Jill Mansell je mee naar de Engelse kust

Online leesclub

 Ik mocht dit boek lezen voor een online leesclub van Ilona’s leven bij LS. Voor mij de eerste keer, maar ook dat is heel goed bevallen. Leuk om te horen hoe iedere lezer net weer wat anders uit het boek haalt, hoe sommigen door de wisseling van personages niet meteen lekker in het boek zaten en anderen, waaronder ik, daardoor juist steeds door wilden lezen.

De ‘sprayed edges’ bleken voor velen een pluspunt – zelf ben ik geen fan van deze bedrukte zijkanten van een boek. Maar hé, smaken verschillen! En uiteindelijk gaat het toch om het verhaal en daarmee zit het helemaal goed.