Koorddansen – Lieven Vandekerckhove

‘Koorddansen’ is een verhalenbundel van de Belgische auteur Lieven Vandekerckhove en uitgegeven door Uitgeverij Liverse. De prachtige hardcover is geïllustreerd door Jean Olf, die tevens ook voor de illustraties in het boek heeft gezorgd.

Lieven Vandekerckhove

Al eerder verschenen er verhalenbundels van deze auteur; ‘In schuinschrift’ (2019) en ‘Van A tot Z, of toch bijna’ (2022). Laatstgenoemde verhalenbundel heb ik reeds gelezen en een recensie geschreven, zie hieronder.

Ik zal ook maar meteen bekennen: ik ben bevooroordeeld. Dit vanwege de uiterst zorgvuldige en vriendelijke benadering van Lieven Vandekerckhove. Dat stemt een recensente bij voorbaat gelukkig en positief.

Verhalenbundel

Het prettige van verhalenbundels is vaak dat deze boeken korte verhalen bevatten die er als warme broodjes ingaan. (eigen verzonnen spreekwoord :>))

De verhalen zijn kort, krachtig en je leest ze zo uit. Dit heeft echter ook een keerzijde. De verhalen van Vandekerckhove zijn namelijk meer dan alleen maar snel-te-lezen verhalen, ze verdienen ook reflectie. Ik heb de meeste verhalen dan ook twee keer gelezen om ze goed op hun waarde in te schatten.

Coming-of-age

Coming of age is een genre binnen literatuur en film dat zich richt op de psychologische en morele groei van de hoofdpersoon, vaak van jeugd tot volwassenheid.

In mijn ogen valt het boek van Vandekerckhove precies onder deze categorie of dit genre. De auteur schrijft in zijn verhalen veel over gebeurtenissen die in zijn leven hebben plaatsgevonden en welke hij graag wilt onthouden of welke extra reflectie vragen.

Zo vond ik het laatste verhaal heel bijzonder. Hierin neemt hij afscheid van zijn 103-jarige moeder die tijdens de corona-periode is overleden. We zagen natuurlijk allemaal de beelden op het journaal, maar hoe voelt het om afscheid te moeten nemen van een geliefde terwijl de artsen en verpleegkundigen onder super stress staan en er vele speciale maatregelen gelden? Lieven weet toch rust in dit verhaal te creëren waarin waardig over de dood van zijn moeder wordt gesproken en geen fout woord wordt uitgesproken over de uitzonderlijke situatie.

En het verhaal over Frau Meier vond ik ook heel bijzonder. Kennen we niet allemaal zo’n oude vrouw die bijna onzichtbaar vlakbij woont, over de straten loopt of juist erg aanwezig is? Het zijn vaak niet de allerliefste persoonlijkheden maar frappant is het gemis als ze er ineens niet meer zijn.

Zo had ik zelf ook zo’n buurvrouw, ze was nu niet bepaald de mildste persoonlijkheid, maar och, och wat missen we dat kreng (excuses). Het gaat in deze recensie natuurlijk niet over mij, maar dit is nu precies wat de auteur met zijn verhalen teweegbrengt. Als je zijn verhalen met aandacht en interesse leest, haal je er veel uit wat betrekking heeft tot je eigen leven.

Koorddansen en Van A tot Z of toch bijna

Ik heb wederom genoten van de verhalen. Net als ik in zijn laatstgenoemde boek ook genoot van de verhalen en er twee uitsprongen: die over het afscheid van een verre vriend en een kort verhaal over een gebeurtenis in Zuid-Afrika.

Beste Lieven Vandekerckhove, ik hoop dat u net zo’n taaie zal zijn als uw moeder en nog járen doorgaat met verhalenbundels schrijven.

Vriendelijke groeten, Marga