Ik, Octopus

‘Ik, Octopus’ is geschreven door Magdalena Rutová en vertaald door Petr Karlícek. ‘De mensenwereld door de ogen van een wijze inktvis’ is de subtitel. En zo is het maar net…

Uitgeverij Parade

Wat een ongelooflijk leuke kinderboeken heeft Uitgeverij Parade! Had ik net als ‘Smaak’, ‘Ik ga voor groen!’ en ‘Als de kat van huis is’ met veel plezier gelezen, maar dit boek is wel de overtreffende trap. Niet alleen qua grootte ( breedte 263 mm, lengte 357 mm) maar vooral ook qua onderwerp. Een wijze inktvis kijkt naar de mensheid en dat met veel humor en wijsheid. Ideaal voor kinderen vanaf 6 jaar, schat ik zelf in.

Het boek is groot en heeft voor een kinderboek wel (te) veel tekst (op de linkerpagina’s). Daar had wat mij betreft meer witruimtes tussen gemogen, om het makkelijker leesbaar te maken. Maar ik zie dit boek meer als een voorleesboek waarbij het kind kan meekijken op de rechterpagina’s. Deze hebben één grote tekening waar het verhaal, op dat moment, over gaat. Het zijn van die tekeningen zoals 1000 stukjes-puzzels: er is véél te zien en natuurlijk is het voor het kind vooral een uitdaging om de octopus te vinden.

Het boek is voor kinderen geschreven maar behoeft hier en daar wel extra uitleg. Woorden zoals ‘Homo Sapiens’, ‘wetenschappers’, ‘natuurwetenschappelijke tijdschriften’, ‘ufo’ en ‘bankoverval’ etc. zullen niet makkelijk te begrijpen zijn voor hele jonge kinderen.

Ik, Octopus

Het boek begint als Octopus, de octopus, vertelt over zijn leven en wereld diep in de zee. Hij leest een tijdschrift waarin een stukje over de eigenschappen van octopussen staat. Het eindigt met:

“Helaas moeten we concluderen dat octopussen waarschijnlijk niet in staat zijn om vrienden te maken”.

De tekst gaat verder: ‘Wow, die had ik niet zien aankomen! Geen idee hoe mijn soortgenoten hierover denken, maar persoonlijk sta ik absoluut open voor vriendschappen met mensen, en zekers als dit ook nog eens wetenschappers zijn. Die avond nam ik een besluit: het was hoog tijd om de wereld te gaan ontdekken!

De mensenwereld

Octopus klinkt aan boord van een schip en zijn avontuur begint. Hij vaart mee de haven in, komt in de stad, bouwt een eigen flat en gaat zelfs naar een popconcert. Ook de supermarkt en dierentuin worden natuurlijk niet overgeslagen. En dat alles in een doorlopend verhaal, waarbij Octopus ook nog eens getuige is van een bankoverval en aan het einde van het boek bezoek krijgt van twee aliens die hem wel willen meenemen.

De aliens zien er tenslotte vrijwel hetzelfde uit, behalve dan dat ze groen zijn en de mensen ongelooflijk dom vinden. Octopus is daar gedurende zijn avonturen anders over gaan denken. Hij blijft lekker op aarde en heeft inmiddels vele vriendschappen gesloten met mensen!

Leuk en leerzaam

Kinderboeken hebben iets extra´s te bieden als ze behalve leuk ook leerzaam zijn. Dat zijn de meeste kinderboeken wel, maar sommigen nog nét iets meer. ‘Ik, Octopus’ is er zo een. Kinderen leren door de ogen van een gek, maar intelligent dier, naar de mens (zichzelf) te kijken en zien meteen ook een beetje hoe de samenleving in elkaar steekt. Er zal veel herkenning zijn in de tekeningen over de supermarkt, de dierentuin, de stad. Daarentegen is de bankoverval en zijn de aliens lekker spannend.

Er zitten in de tekst vele vragen waarbij je over gedachten kunt wisselen als je het boek voorleest. “Waarom wordt de een geboren als inktvis, en de ander als mens?”, of “en waar blijft de tijd als die voorbij is”. Gelukkig zijn er ook makkelijke vragen en is er veel humor.

Al met al vind ik het een ontzettend leuk, origineel boek, waarbij je ook duidelijk kunt merken dat de schrijfster zelf ook de illustratrice is. De tekeningen ondersteunen niet alleen het verhaal, maar gaan hand-in-hand met de tekst.

Het grote boek is alvast een leuke tip voor de feestdagen of een verjaardag. Het heeft letterlijk en figuurlijk veel ‘body’ en ook nog eens acht tentakels :>)

Meer leuke kinderboeken: