Hilarische inzichten in Floor breekt de regels

Soms kom je pas laat ergens achter. In mijn geval ontdekte ik de grappige reeks over ‘De regels van Floor’ pas bij het vijftiende (!) deel: ‘Floor breekt de regels‘. In veertien hilarische scenes, doet de eigenwijze Floor allerlei inzichten op. Dat levert veertien columnachtige verhaaltjes op, waarin ze veertien grappige levenslessen verwerkt tot regels, waaraan je vooral (niet) moet houden.

Het leven is soms al ingewikkeld genoeg, vindt Floor. Daarom probeert ze regels te maken. Daarin staan waarheden als: Als het jouw schuld is dat iets helemaal in de soep loopt, mag je alles doen om onder je schuld uit te komen! Of: Als iemand iets met je ruilt zonder dat je daar goed over hebt kunnen nadenken, dan mag het best terug stelen, ook al is dat eigenlijk verboden.

Floor probeert de wereld te begrijpen door er regels op los te laten

Elke door Floor opgestelde regel is het resultaat van een hilarische, maar ook herkenbare scène waarin alles altijd nèt even anders (of soms zelfs volledig uit de hand) loopt.

Temeiers en tuig van de richel

Nog een voorbeeld. ‘Als je ouders vinden dat je vaker bij oude mensen op bezoek moet gaan omdat het zo leerzaam is, dan moeten ze ook niet piepen als die mensen je verkeerde dingen leren’.

Het bijbehorende verhaal gaat over een dementerende overgrootmoeder (Noenoe) die denkt dat ze lady Gaga of Ariana Grande is en Floor onbedoeld laat kennismaken met een arsenaal ouderwetse scheldwoorden.

‘En ken je Ariana Grande? Die woont hier ook,’ zegt Noenoe, ‘maar dat vind ik zo’n temeier!’

Ik heb geen idee wat een temeier is, maar dat is vast zo’n ouderwets woord dat mij vader zo leerzaam vindt. […] Ik luister aandachtig naar alle nieuwe woorden die ik van Noenoe leer: temeier, mafketel, tuig van de richel, grijpstuivers, kassiewijle…

Vol trots laat Floor ‘s avonds weten welke woorden ze geleerd heeft, maar dat levert tot haar verbazing een paar boze ouders op. Floor snapt er niets van:

‘Jij vond het toch juist heel erg leerzaam voor kinderen om met oude mensen in aanraking te komen? Jij zei dat oude mensen al heel veel hebben meegemaakt. En ik heb er inderdaad behoorlijk veel van opgestoken,’ zeg ik tevreden. Maar mijn moeder schudt haar hoofd. […] Ouders, ik begrijp soms niks van die mafketels!

Smakelijke slapstick

Schrijfster Marjon Hoffman creëerde met Floor een lekker eigenwijs meisje dat de grotemensenwereld probeert te begrijpen en te vangen in algemene wijsheden. De verhaaltjes in ‘Floor breekt de regels‘ zijn grappig, absurd en toch altijd herkenbaar. Net als de illustraties van de hand van Georgien Overwater. Omdat het om korte, sketch-achtige verhaaltjes gaat, leent het boek zich uitstekend om verfilmd te worden. Heel begrijpelijk dus, dat er een leuke tv-serie van de boeken gemaakt is. En met succes, want de serie won een Kids Emmy Award.

Omdat het allemaal korte verhaaltjes zijn en er veel illustraties in staan, is het boek geschikt voor jonge lezers  vanaf 7 tot 12 jaar. Lekker om voor het slapen gaan even uit te snacken. Echt een boek om blij van te worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *