Het verscholen rijk

‘Het verscholen rijk’ is deel 1 van: Onvermoede vermogens, geschreven door Ewout Storm van Leeuwen. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Magister. Deze recensie is geschreven door Sarah Morton. Sarah noemt het liever een ‘reflectie’.

Deze proefdruk mocht ik meenemen tijdens een boekenpresentatie van Onderstroomboven. 

Vondeling

De banneling Thomas (roepnaam Tom) krijgt de droom over een vondelingetje. De volgende ochtend stort er een meisje van, zo te zien negen jaar, voor zijn voeten in. Het lijkt hetzelfde meisje als in zijn droom. Zij is geen gewoon mens. Ze heeft zwemvliezen tussen haar tenen en een zijdeachtige pels, ontdekt Tom al snel.
Ze is gewond en uitgedroogd. Daarbij is haar geheugen gewist. Hoe dat zit, komt later in het boek aan de orde. Tom neemt haar mee zijn huis in om haar te verzorgen.

Het verscholen rijk is spannend!

Het boek is vanaf het begin spannend. Zo zijn er sinds de komst van het vondelingetje Alante soldaten in het dorp. Ze lijkt gezocht te worden, ze mogen haar niet vinden! Tom besluit noodgedwongen zijn dorp en vertrouwde leven achter zich te laten, om Alante te beschermen. Ze vangen een reis zonder einde aan, op zoek naar veiligheid en op zoek naar de afkomst van Alante. Toms kat Alex gaat ook mee. Tom neemt wat levensmiddelen mee, zoals kookgerei, bestek, kommen. Daarnaast kleding en dekens. Zo gaan ze op weg met een zeilwagen, die Tom zelf heeft gemaakt. 

Toms kat Alex speelt een belangrijke rol in het verhaal. Hij is als een soort gids en kan ook goed aanvoelen of iemand goede of kwade bedoelingen heeft.

Nieuwe vrienden

Het boek is een dikke pil, maar het verveelt nooit. Alles is relevant. Het vele reizen maakt het soms wat monotoon, maar dat gevoel maakt het weer realistisch. Je gaat deel uitmaken van hun leven. Het is onmogelijk dat dit boek je onberoerd laat. 

Op hun reis komen ze meer mensen tegen, die hun vrienden worden. Waaronder Kajo, een jongetje van nog maar zes jaar. Hij staat nu al op zichzelf. Hij leeft samen met zijn buffel. Zijn ouders zijn allebei omgekomen. Er komen vrouwen in Tom zijn leven, waaronder een helderziende die ironisch genoeg blind is.

Een krijgsvrouw die een hinderlaag heeft opgezet voor iemand die op Tom lijkt, wordt uiteindelijk een bondgenoot. Ze blijkt genezende gaven te hebben. Bovendien behoort ze tot een dynastie. Ze bezoeken ook Tom zijn pleegmoeder Josefien, een warme vrouw, bij wie hij is opgegroeid. Dit is echter niet zonder risico. Om zijn leven te redden, heeft ze haar zoon tien jaar geleden moeten doodverklaren. Hij was gedoemd om als kluizenaar verder te leven. 

Dreigende burgeroorlog

Er is toenemende onrust in de stad. Schermutselingen, een dreigende burgeroorlog. Tegelijk is er veel potentie en creativiteit. In de stad waar hij is opgegroeid, ontmoeten ze een toneelgezelschap. De personages maken een persoonlijke groei door. Alante zelfs letterlijk. Van een kind groeit ze op tot een jonge vrouw. Waar Tom eerst een soort papa en beschermer voor haar is, wordt hun relatie steeds gelijkwaardiger. Ze worden geliefden. Daar zit wat controverse. 

De auteur weet dit mooi op te lossen. Alante wordt sneller volwassen dat een gewoon mensenkind. Bovendien blijkt ze ouder en wijzer dan ze leek toen ze werd gevonden.

De opponent

Intrigerend is een kwaadaardige dubbelganger van Tom, die hij de Opponent noemt. Iemand die in zijn hoofd en die van zijn geliefden kan komen en hen in zijn macht kan krijgen. Hij lijkt zelfs een oorlog te kunnen ontketenen. Met zijn psychische aanvallen is hij zelfs in staat om te doden.  Het doet mij denken aan het Boze Oog in Lord of the Rings, dat overal doorheen kan kijken en de drager van de ring in zijn ban kan krijgen.

In het Verscholen Rijk gaat het niet om een ring, maar om een sleutel. Een mysterie dat steeds meer ontrafeld wordt. 

Diepste angsten

Tom wordt geconfronteerd met zijn diepste angsten, die hij nog nooit eerder gevoeld heeft. Hij weet niet wat hem overkomt, ook omdat hij soms wordt aangezien voor zijn kwaadaardige dubbelganger en ze zelfs dezelfde naam hebben. Tom en zijn metgezellen weten zich te beschermen met liefde en humor. Met hun ontluikende gaven, hebben ze vaak een vooruitziende blik.

Element 

Ze vergeten niet te genieten van het leven. Zwemmen in zee, samen lachen en lekker eten. Zeker voor Alante, die ondervoed was, is eten een plezier. Alante heeft, omdat ze afstamt van het zeevolk, een bijzondere band met de zee. Ze kan onder water zwemmen, ze heeft kieuwen.

Ook in zoet water kan ze zwemmen, maar de zee is haar element. Het is zelfs van levensbelang voor haar. Ze kan navigeren als een dolfijn. Ze kan praten met echte dolfijnen, die belangrijke gidsen zijn in dit verhaal. Daarnaast zijn het ook vrienden. Hun reis leidt hen naar verschillende omgevingen en ervaringen, die als kralen aan elkaar zijn geregen. Eerst weten ze niet wat hen overkomt, maar uiteindelijk weten ze hun kwetsbaarheid te transformeren tot een doorleefde weerbaarheid, waarbij geweld het moet afleggen. Het is het eerste deel van een trilogie.

Eco fictie

Eco fictie is een soort van Sciencefiction, maar dan met oog voor de Aarde, de natuur en diens krachten en wijsheid. In de volgende delen stichten ze een stad. Een enclave voor kinderen. De boeken wijzen op meeslepende en avontuurlijke manier de weg naar een andere manier van samenleven.

Het boek is geschikt voor iedereen die van Fantasy houdt. Het verdient een breed publiek. Mooie, goudgele omslag met bos op de achtergrond. Je ziet een man en een meisje, die hand in hand staan.

Ook van deze auteur: