Dodeman – Rutger Willem Weemhoff

‘Dodeman’ is geschreven door de Nederlandse filosoof, publicist, auteur en acteur Rutger Willem Weemhoff. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Partout. Deze uitgeverij is zijn éigen ideële uitgeverij. De naam ‘Partout’ staat voor het hele oeuvre van de schrijver!
Op zijn website kun je alle boeken zien die reeds zijn uitgegeven en direct zijn te bestellen. Dit kan ook via Bol.com
Dodeman – Kroniek van een bijna-dode
‘Dodeman’ Is een mooie paperback met een onheilspellende cover. We zien een mens eenzaam door een donker steegje lopen. De maan schijnt. De cover suggereert in mijn ogen dat we hier te maken hebben met een thriller. Het boek valt echter onder de categorie: literatuur & romans. Literatuur is het wat mij betreft zeker. Het is een intrigerend verhaal, absoluut geen gemakkelijk verhaal. En er zit veel filosofie in. Rutger Willem Weemhoff staat bekend als ‘de filosoof van de dood’, dus reken er maar op dat we dit terug zien in dit boek.
Een thriller is het wat mij betreft ook! De spanning is groot en de vaart zit er meteen al goed in.
Seks en geweld
Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats: het boek is niet geschikt voor tere zieltjes. Er komt veel gruwelijk geweld in voor en dit leest niet altijd even prettig. Een mens aan het spit, onthoofde lijken en marteling van specifieke lichaamsonderdelen, komen bijvoorbeeld uitgebreid aan de orde. Seksuele activiteiten, of dit nu extreme solootjes zijn, necrofilie of seks met een ander: het is allemaal zeer expliciet beschreven en de lusten & lichaamssappen spetteren flink in het rond.

Daan Dodeman = totaal gestoord
Het verhaal vangt aan als we een man leren kennen, Daan Dodeman, die op een eiland woont en in de verte een man op een bootje ziet ronddobberen. Deze zogenaamde plaatselijke visser heeft daar niets te zoeken en Daan heeft dan ook al snel in de gaten dat ‘ze’ hem dus in de smiezen hebben. ‘Ze’ is de FBI, Daan is namelijk een massamoordenaar en wordt internationaal gezocht. Het rijtje misdaden dat reeds op zijn naam staat is, indrukwekkend én gruwelijk.
Zodra een speciaal team, onder leiding van Mortelmans, naar het eiland komt, begint er een klopjacht om Daan gevangen te nemen. Dat dit niet zomaar zal gaan, blijkt al gauw. Daan is een maniakale killer waar Rambo nog wat van kan leren.
Intussen gaat een andere verhaallijn over de jeugd van Daan Dodemans beginnend bij zijn streng gereformeerde opa, daarna zijn vader en daarna zijn eigen geboorte en prille jeugd. Daan’s jeugd getuigt al van een hyper-intelligente en een hyper-actief leven in het verschiet. Maar ja, wat wil je, als je preciés geboren wordt op oudejaarsavond, wanneer het vuurwerk los knalt; dan is dat natuurlijk ook een begin van het leven dat vraagt om vuur en actie!

Dodeman = stervende
In een ander perspectief leren we de mannen kennen die jacht op Dodeman maken. De hele operatie wordt zorgvuldig gepland want de mannen van de Tactical Operation, onder de codenaam ‘Such is Death’ willen Dodeman levend gevangen nemen. Hij bezit namelijk ook nog eens waardevolle informatie over een uiterst geheim computerprogramma betreffende Teleportatie. Dat is echter minder eenvoudig dan gedacht en een bloedstollend kat-en muisspel speelt zich dan ook af op het eiland, waarbij je als lezer ongetwijfeld op het puntje van je stoel zal zitten. En geloof me, je gaat nooit meer zomaar een grot binnen als dit boek hebt gelezen.

Verrassend plot
De plot van het verhaal zal ik niet verklappen, die is héél anders dan je halverwege zelf bedenkt. Er kloppen namelijk een paar dingen niet en wie goed oplet, leert een hoop uit de verhalen over de jeugd van Daan.
De hoofdstukken waarin de waanzinnige, hyperintelligente en bijna-dode Dodeman aan het raaskallen is, zijn niet altijd even makkelijk om te lezen. Het is pure hersenbrei wat in het begin nog kop en staart heeft, maar steeds verwarder en extremer wordt.
Ik kan dit boek zeker aanraden aan mensen die van controversiële literatuur houden waar veel filosofie in zit en een verhaal dat er geen doekjes om wint. Ik moest ook regelmatig lachen om Dodeman die geen spaan heel laat van bijna alle dogma’s, het geloof, de samenleving, deze moderne tijd en de hypocriete mens in het algemeen.
Schrijfstijl
De schrijfstijl van Rutger Willem Weemhoff is zakelijk, kort, realistisch en bijna staccato. Er zijn weinig gevoelens in het boek te ontdekken, behalve dan de angst van de mannen die met Dodeman te maken krijgen. Het leest als een trein, beter gezegd: sneltrein. De seks, is bijzonder geschreven: pure lust, bijna alles-verzwelgend.
Het einde van het verhaal (Deel 3) is zeer bevredigend en gaf mij een gerust gevoel. Het voelde als stilte na een rázende storm en een grote opluchting. Iemand in het verhaal ‘Dodeman’ leeft nog….
Petje af voor deze selfpublisher & uitgeverij!