Dior en dennenbomen
Gastrecensie: ‘Dior en dennenbomen’ is geschreven door de Nederlandse schrijfster en journaliste Mariëtte Middelbeek en uitgegeven door Zomer & Keuning. Het boek is uitgegeven in 2012, het luisterboek kwam onlangs op de markt.
Dior en dennenbomen
Het verhaal vangt aan als Suzanne van Wiligem van Kleiloo en haar huurbaas Sjoerd liggen bij te komen na een lekkere vrijpartij. Dat ‘het’ niet de bedoeling was, maakt Suzanne snel duidelijk aan Sjoerd. Ze is tenslotte verloofd en het zal eenmalig blijven. Sjoerd is echter verbolgen en zegt dat ze dan ook meteen mag opzouten. Oh en: “De huur is per vandaag opgezegd. Succes met de verhuizing”.
Maar het wordt allemaal nog veel slechter voor Suzanne want als ze naar haar eigen appartement terug sluipt, is haar verloofde daar al onverwacht en zonder schoenen aan, is het een lastig verhaal om te uit te leggen waar ze vandaan komt. Ruzie breekt uit als Sjoerd er genietend bij komt staan en haar nog een slipje overhandigd.
Huis weg, relatie verbroken, baan foetsie
Na deze heftige introductie hebben we nog niet alles gehad want in het volgende hoofdstuk wordt Suzanne, als eeuwige te-laat-komer, ontslagen door, notabene, haar eigen vader. De afdeling geniet ervan en zo langzamerhand komen we er achter dat Suzanne nu niet echt een geliefde persoon is. Gelukkig heeft ze weg twee goede vriendinnen: Puck en Rianne. Puck is een leuke stoere en bescheiden meid, en heel vroom. Rianne is héél erg zwanger en zal spoedig een baby krijgen.
Logeren en op kamp
Bij Puck kan Suzanne een tijdje logeren. Puck is onderwijzeres en de schoolvakanties breken aan. Dit betekent dat Puck gaat werken voor kinderkampen in het bos en Suzanne mag mee. Na veel wikken en wegen besluit Suzanne dat ze weinig keuze heeft. Ze pakt haar veel te grote koffers en stopt er allerlei luxe kleding in, van Dior-shirts tot en met stiletto’s.
De genezende natuur
Is het de natuur, of de vier weken lang kampen met kinderen, die haar veranderen van een P.C.Hoofstraat shopaholic in een leuke, normale, meid? Of is het de jongen die haar toevallig ook werkt en waar ze stapelverliefd op wordt? Beiden. Maar het gaat niet zonder de nodige problemen en voor Suzanne zijn er vele uitdagingen.
Cliché, chliché
‘Dior en dennenbomen’ zit stampvol cliché’s en het einde is zó voorspelbaar dat je het eigenlijk niet hoeft te lezen. Maar toch kan is het een leuk verhaal. Het is een eigentijdse keukenroman ware het niet dat Suzanne degene is die vreemd gaat met alle gevolgen van dien. Dit begin past niet helemaal bij de rest van het verhaal dat veel braver is.
‘Dior en dennenbomen’ is een vermakelijk boek en heeft een een goede boodschap: relaties en omgaan met anderen zijn belangrijker dan je uiterlijk en garderobe.