De uitverkoren wereld

‘De uitverkoren wereld’ is een literaire roman/novelle geschreven door Gerbrand Muller. Het werd uitgegeven in 2019 door Boekencoöperatie Nederland U.A.

Deze – zeer persoonlijke – recensie is geschreven door Sarah Morton.

Dit boek gaf Gerbrand me voor mijn verjaardag. Een fantastisch verhaal over wat er gebeurt als bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen door zouden zetten. De omslag is sober. Het is een klein formaat. Je kunt het bijna in je zaak steken.

Verdwaald

Mark, een jonge man, verdwaalt op weg naar huis en komt in een vreemde buurt terecht.

‘Hoe was hij hier verzeild geraakt, wat was er met hem gebeurd? Er was niets met hem gebeurd. Nee… hij was nog wie hij was. Niet hij maar de wereld was veranderd’

Het is nog steeds Amsterdam, maar niets komt hem bekend voor. Eerst gaat hij naarstig op zoek naar iets vertrouwds en probeert hij de weg terug te vinden. Met mijn autisme en oriëntatieproblemen komt dat gevoel me bekend voor.
Al gauw legt hij zich neer bij de verandering en houdt hij op met nadenken erover. Hij vindt onderdak en een baan in een fabriek. Daar komt hij in bizarre situaties terecht.

Zijn weg vinden in deze nieuwe realiteit

Verleidingen liggen op de loer. Zo staat de vrouw van zijn chef erop dat hij elke dag tussen de middag bij haar thuis komt lunchen. Mark komt erachter dat zij meer wil delen dan een maaltijd. De mensen in deze wereld volgen hun lusten en denken over het algemeen zo min mogelijk. Het vernislaagje van beschaving dat we gewend zijn in onze samenleving, ontbreekt.

Een inspirerende vriendschap

In de fabriek ontmoet Mark een jongen: Tom. Een boeiende persoonlijkheid. Hij zit vol met creatieve ideeën en leeft daar ook naar. Dat steekt Mark aan. Hij kan niet om Tom heen. De jongen vrolijkt zijn dagen op. Hij brengt leven en kleur.

Al snel zijn ze gezworen vrienden.
Tom komt en gaat wanneer hij wil. De uren zonder hem ondergaat Mark als een kwelling. Hoe hield hij het uit voordat hij zijn vriend leerde kennen? Op een dag verschijnt Tom niet meer. Mark vraagt naar hem en krijgt alleen suggestieve antwoorden.

‘Tom is op reis’.

Het duurt niet lang voordat hij zelf ‘op reis’ gaat en opnieuw in onwerkelijke situaties terecht komt. Zal hij Tom of de weg naar zijn eigen wereld terugvinden?

Omzwervingen

Is het verhaal niet een metafoor voor ‘jezelf kwijt zijn’?

Ook Mark is niet meer hetzelfde en doet dingen waar hij achteraf van schrikt. Mooi en beeldend taalgebruik. Ik kon me goed inleven in het verhaal. 

Schrijfstijl

Mooi en beeldend taalgebruik. Ik kon me goed inleven in het verhaal. Het is alsof ik het zelf meemaak. Iedere zin boeide me.

Gerbrand Muller is een getalenteerde schrijver, die zichzelf bleef ontwikkelen. Ook hielp hij graag andere schrijvers om zichzelf te verbeteren en neemt daarbij geen blad voor de mond. Zijn suggesties waren altijd waardevol. Voor het redacteurswerk heeft hij helaas de energie niet meer.
Toch heeft hij desondanks nieuw werk uitgebracht, met korte verhalen die hij soms wel tientallen jaren geleden heeft geschreven en die hij pas vrij recent heeft uitgebracht, omdat ze eerder zijn eigen toets der kritiek nog niet doorstaan hadden. Maar: “Wat in het vat zit, verzuurt niet.”

De uitverkoren wereld, is een aanrader voor iedereen die van (fantastische en maatschappijkritische) verhalen houdt.