De dokter en de weggelopen naald
‘De dokter en de weggelopen naald’ is geschreven door Bart Wolf en uitgegeven door Elikser Uitgeverij. Het is een geromantiseerde versie van ervaringen van de auteur gedurende zijn verblijf als arts in een Afrikaans land.
Bart Wolf
De auteur Bart Wolf werkte in de jaren ’80 als arts in Mozambique en Zimbabwe. In dit boek creëert de auteur een goede sfeer die deze tijd weergeeft. Over de auteur kan ik verder weinig informatie vinden, en let op: verwar hem niet met Bart De Wolf, die ook een schrijver is.
De dokter en de weggelopen naald
Het verhaal vangt aan als de hoofdpersoon, een jonge arts die de naam Elias draagt, in een communistisch Afrikaans land arriveert om te gaan werken als arts in een dorp. De politieke achtergronden worden duidelijk aangegeven en lopen als een rode draad door het boek.
Het is al niet eenvoudig om te werken in verzengende hitte, laat staan in een dorp waar een ziekenhuis is, waar echt alles ontbreekt wat er maar kan ontbreken.
Was gebrek aan voedsel maar de enige deficiëntie, denkt hij vertwijfeld. er is tekort aan bijna alles. Va diesel, lampolie, matrassen en zeept tot medicijnen, papier en geschoold personeel toe.
Als lezer zul je je regelmatig afvragen, waar Elias de moed vandaan haalt om door te gaan.
Bijzondere ‘cases’
De dokter moet namelijk meer doen dan menig arts in zijn leven zal meemaken. Zo is er een lijk dat wordt opgegraven omdat er geen duidelijke doodsoorzaak was. In de hitte, is dat geen pretje. En dat is een understatement.
De hoofdstukken bevatten verschillende verhalen, die wel chronologisch zijn maar er zit geen vloeiende lijn in. Hier moest ik even aan wennen, maar zodra je dit in de gaten hebt, leest het prima en houdt het je alert.
De verhalen, in feite de dingen die de arts allemaal meemaakt, zijn zeer plastisch beschreven. Daar moet je wel tegen kunnen. Voorbeeld: in een dorp rent een vrouw gillend met haar armen in de lucht zomaar de weg op.
Achterna gezeten door een troep jennende kinderen, die haar met stokken probeerden te slaan en stenen naar haar gooiden. ‘Heks, heks’, hadden ze geroepen. Vlak voor de auto was de vrouw gestruikeld en haar bebloede omslagdoek opengevallen. De chauffeur had gelukkig nog net op tijd kunnen remmen. Tussen haar benen bungelde een gezwel zo groot als een voetbal….
Bij nader inzien bleek het om een binnenstebuiten gekeerde baarmoeder te gaan, die bij de bevalling mee naar buiten was geperst. Gelukkig bleek die met verdoving goed terug te duwen.
En er zijn ook bevallingen die goed mis gaan, er is cholera, besnijdenissen van jongens, onkunde en afkeer tegen voorbehoedsmiddelen, geslachtsziekten, apen en een kapot gereden slang.
Gezondheidszorg
Wie ontevreden is over de gezondheidszorg in de westerse wereld, zou dit boek van Bart Wolf eens moeten lezen. Nu is dit allemaal wel alweer een paar decennia terig in de tijd, maar toch. Het boek schetst een beeld van dweilen met open kraan, een arts die vreselijk zijn best doet en politiek op de achtergrond (communisme) die het allemaal nóg moeilijker maakt dan het al is.
Aan het einde van het verhaal besluit de arts het dorp in Afrika te verlaten.
De zandkleurige pick-up waarmee Cossa door de openstaande slagboom uit het district wegrijdt, wordt luidkeels achtervolg door joelende kinderen, blaffende honden en verdwaasden oude mannen, die nog op het laatste moment om een operatie smeken. Hun lendendoeken wapperen, als vliegers die maar niet op willen stijgen.
Aanrader?
Een interessant boek waarbij je absoluut uit je comfortzone wordt gehaald. Voor wie van Afrika houdt, voor medische studenten. En vooral voor mensen die van realistische romans houden die hen meer leert over andere continenten op onze aarde.