De blauwe dokter

‘De blauwe dokter’ is geschreven door Simon de Vries en uitgegeven door Uitgeverij Sam Northerlake. Het is een avontuurlijk, modern, verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar.

De blauwe dokter

Het boekje is eenvoudig qua uitgave en daardoor ook zeer betaalbaar. Dat is een fijn gegeven voor mensen die graag een nieuw boekje cadeau geven aan een kind maar geen groot budget hiervoor beschikbaar hebben.

De layout is prima; grote letters, veel witruimtes en een prima indeling. Ook om voor te lezen, is dit boekje heel prettig. Het bevat geen tekeningen, behalve de cover. Op de cover staan Hugo het paard en Helena Hoogland die beiden een hoofdrol spelen in het verhaal.

Het verhaal

Het verhaal vangt aan als Helena het dorpsplein van Achtergoedehoop versiert voor het jaarlijkse Bloemenfestival. Het dorp staat bekent om een plant: Kwaatsklimop genaamd, die welig tiert en uniek is voor het dorp. Op de feestdag komt er een jongen die een groeimiddel verkoopt.

‘Er staat daar een jongen een middeltje te verkopen dat iedere plant drie keer zo groot laat groeien zegt Urug. ‘Wat, laat zien!’ Urug overhandigt de fles aan Helena’s vader. “Blauwe dokters Groei en Snoei” staat er op het etiket.

En dat zal het dorp weten! De Kwaatsklimop groeit nu nóg sneller. Echter, na drie dagen begint de plant te sterven. Alle planten. Overal. De mensen zijn radeloos en gaan de jongen, Gijs genaamd, zoeken, die al weer onderweg is naar andere dorpen.

Helena weet echter waar hij naar toe is gegaan, want ze had vriendschappelijk contact met de jongen. Helena wil helpen met de zoektocht maar wordt niet serieus genomen. Op een nacht pakt ze Hugo, het paard, en galoppeert het dorp uit, de Blauwe Dokter achterna.

Avontuur!

Wat hierna volgt is een spannend avontuur waar ook veel humor in zit. Het hele verhaal is spannend, maar nergens té spannend. Het einde is zoet maar het is geen romantisch einde.

De schrijfstijl van Simon de Vries is prima. Duidelijk, er zit vaart in en het betreft allemaal weinig uitleg. Het verhaal is origineel en leuk bedacht.

De blauwe dokter – de stoere Helena!

Mijn enige kritische punt(je) is dat ik het jammer vind dat het verhaal in tegenwoordige tijd is geschreven. Dit vind ik niet helemaal passen bij een sprookje zoals dit verhaal.

Maar Simon de Vries zegt meteen al dat het géén sprookje is als in ‘prinsen die strijden om het hart van een prinses’. Maar een sprookje dat gaat over een stoer meisje dat zelf op avontuur gaat en een heldin is. wellicht dat De Vries daarom geen ‘verleden tijd’ schrijfstijl heeft gekozen?

Hoe dan ook, het is een stoer en dapper boekje met een leuk verzonnen verhaal!