Cliffrock Castle – Country chic!

De Nederlandse auteur Josephine Rombouts schreef in 2022 het boek ‘Cliffrock Castle’, met als subtitel ‘Werken op een kasteel in Schotland’.

Succes en series

Het boek werd zo ‘n succes dat al snel drie andere delen volgden. Had dit te maken vanwege de vergelijkingen met de tv-serie en films: Downton Abbey? Downton Abbey is al jaren een groot succes onder een groot publiek… Of zijn de boek van Rombouts echt zo goed dat de vervolgen een logisch vervolg waren? (smiley)

Ik heb de vervolgen op ‘Cliffrock Castle’ niet gelezen. Maar dit eerste boek dus wel. Ik vond het boek interessant, sterk en inderdaad heeft het een héél hoog Downton Abbey gehalte.

Het verhaal

Cliffrock Castle: Bolcom schrijft:

Als de Nederlandse Josephine Rombouts met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze de kans om housekeeper op het plaatselijke kasteel te worden met beide handen aan. Zonder enige kennis van huishouding of de Britse elite probeert ze zich staande te houden in haar nieuwe omgeving, waar ze te maken krijgt met Engelse landeigenaren, Franse koks, Schotse onafhankelijkheid, dakdekkers, spoken, etiquette en tradities.

Deze beschrijving verbaast mij. Josephine Rombouts krijgt natuurlijk niet zo maar deze prestigieuze baan. Zij is zeer goed op de hoogte van etiquette, spreekt haar talen perfect en haar gedrag én verschijning zijn om door een ringetje te halen.

Het verhaal opent als ze een rondleiding krijgt door het kasteel en Josephine meteen haar kennis toepast over etiquette. Wie opent de deuren, wie loopt voorop? Hoe gedraag je je als je een smalle trap omhoog moet. Wie gaat voor, de man of de vrouw? En met welke gepaste afstand?

Wat een geneuzel denk je misschien. Maar zo gaat het hele verhaal verder en tòch is het ook allemaal: ‘highly interesting’!

Etiquette en beleefdheidsvormen

Rombouts heeft een hele eigen visie ontwikkeld over hoe ze met vragen/opdrachten van de Kasteelvrouwe (haar baas, zeg maar) moet omgaan. Wat zegt mevrouw, wat bedoelt mevrouw te zeggen en wat wordt van Josephine Rombouts verwacht? Voorbeeld: Mevrouw wil een nieuw kippenhok. Dat is de opdracht. De rest mag Josephine zelf invullen. Maar de aanname van Josephine blijkt te kloppen. Mevrouw wil geen functioneel kippenhok, maar ze wil een mooie, authentieke, prettige kippenhok waar zij met haar kleinkinderen eieren kan rapen.

Cliffrock Castle rules

Dat het geen praat-cultuur is op het kasteel is dus al snel duidelijk. Ook het personeel onderling niet. Men slikt tien keer liever een woord in, voor men het achterste van de tong laat zien. Eigen mening is niet van belang. Josephine vindt dit niet altijd even gemakkelijk, zeker als zij hoort dat dorpsbewoners die in een huisje behorende bij het landgoed wonen, eruit moeten om plaats te maken voor renovatie tot een recreatiewoning, die verhuurd zal worden aan toeristen. Hoe verhoudt zij zich nu tot de dorpsgenoten terwijl haar loyaliteit aan de Kasteelvrouwe altijd voorop dient te staan?

De kunst van management

Dit alles maakt het vaak niet makkelijk voor Josephine.

Als zij de opdracht krijgt om een aangrenzend gebouw te laten verbouwen en appartementen opnieuw in te richten, is zij de spreekbuis tussen de Kasteelvrouwe en het personeel, de aannemers en de ZZP-ers. Natuurlijk staan die haaks op elkaar. Kasteelvrouwe wil authenticiteit bewaren, de bouwvakkers willen snelle oplossingen voor problemen omdat er ook nog een een moordende deadline is.

Cliffrock Castle – Downton Abbey

Ik heb genoten van dit boek omdat het inderdaad zo’n heerlijk Downton Abbey gevoel geeft. Vooral het laatste hoofdstuk was bijna letterlijk een scène uit Downton Abbey.

Downton Abbey gevoel (los van de setting): er wordt niemand vermoord, er is geen geschreeuw, getier en onbeleefdheden. De hele setting ademt allure, sophistication en High Society uit in combinatie met prachtige beschrijvingen van de Schotse omgeving en rituelen.

Waxjassen, laarzen en Tartans

Daarnaast vond ik de alinea’s over kleding en de Schotse tartans (wollen ruitenstof) erg interessant. Ieder landgoed haar eigen tartan-ontwerp. Joséphine Rombouts geeft een mooie uitleg over hoe je in het ontwerp van de stoffen vaak elementen van het landgoed en haar omgeving kunt terugvinden. Op mijn andere website heb ik al eens eerder geschreven over de vele bijzondere namen van tartan-stof:

Tartan stof, hoe heet jij?

Terug naar Cliffrock Castle:

De schrijfstijl van de auteur past precies bij het verhaal en in haar zelf ingesproken boek doet zij ook nog een perfect het Schotse accent na van de mensen om haar heen.

Ik kan dit boek iedereen aanraden. Ik heb zelf geen behoefte aan een vervolgboek zoals ‘Terug naar Cliffrock Castle’ , ‘Cliffrock Castle 3’ en ‘Het gevaar van Cliffrock Castle’. Soms is een boek gewoon goed en genoeg. Meer van hetzelfde hoeft voor mij niet.

Mocht er een lezer zijn die de vervolgen wèl heeft gelezen en hier graag iets over wil schrijven, dan is een gastblog of reactie welkom.