Blind & Liefde

‘Blind & Liefde’ is geschreven door Marco van Zuijlen en gaat over een jonge vrouw met een visuele beperking en de Liefde (met en hoofdletter!).

Blind – visueel beperkt

Jill is blind. Ze ‘ziet’ slechts schimmen en lichten als gevolg van een ongeluk dat in haar vroege jeugd plaatsvond. Maar Jill kan uitstekend met haar beperking omgaan, tot op zeker hoogte want haar wereldje is klein en haar ouders zijn overbezorgd.

Op een dag zit ze op het strand en rolt er een bal tegen haar benen. Een groepje jongens is aan het voetballen en ineens is er een gesprek en contact. Later ontmoet Jill één van de jongens opnieuw, op een bankje waar ze vaak zit. Een vriendschappelijke relatie ontstaat, welke langzaam verandert in een liefdesrelatie.

Liefde

De liefde in dit boek wordt mooi beschreven. Er is veel communicatie, rekening houden met elkaar, ontdekken van elkaars lichamen etc. Tot zover lijkt het boek zeer geschikt als Young Adult, of beter gezegd (door de seks) als New Adult. Jill wordt opgenomen in een nieuwe vriendenclub en er zijn feesten, gesprekken en leuke avonturen.

Spannend

Maar dan verandert het verhaal. Haar vriend, Frank heeft rare buien en een duister verleden. hij werkt als steward en is vaak aan het vliegen. Een ex-vriendin meldt zich bij Jill en haar nieuwe vriendin Claire, en de spanning wordt langzaam opgevoerd.

Het boek lijkt ineens een soort romantische thriller, alhoewel ik ‘thriller’ ook niet helemaal het genre vind. Misdaad? Hoe dan ook, halverwege het verhaal, dat aanvankelijk langzaam en zoetsappig begint, nemen de intriges toe en eindigt dit in het laatste hoofdstuk als een spannend, realistisch verhaal met een goed plot.

Blind-zijn

Wat ik vooral goed vind aan dit boek is de manier waarop Marco van Zuijlen schrijft over ‘blind-zijn’. Ik kon me er weinig bij voorstellen maar als je dit boek hebt gelezen, zijn er toch een hoop dingen waar je vooraf niet bij stil stond.

Af en toe ook wrange ‘humor’, wat ik erg treffend vond;

‘Vrijdag speelt onze club thuis. Wij (red: het nieuwe vriendenclubje van Jill) gaan er heen en ik denk dat Frank je ook meeneemt.”Is dat wel iets voor mij? Het is toch zonde om een duur kaartje te kopen terwijl ik niets kan zien.”Maak je niet druk, ook ik volg de wedstrijd niet. Een biertje drinken met elkaar. Gewoon sfeer proeven. Juichen als iedereen juicht. De vertraging di ik ook heb omdat ik de wedstrijd niet volg merkt niemand. We maken er gewoon een gezellig avond van.’

Marco van Zuijlen

Na ik het boek uit had, bleef ik met een paar vragen zitten. Wie is Marco van Zuijlen; er staat niets over de schrijver op en in het boek. Voor wie is het boek geschreven en hoe komt het dat Marco zo nauwkeurig en treffend schrijft over een blinde vrouw? Het kán gewoon niet anders dan dat hij dit van dichtbij moet kennen…

Gelukkig volgt er nog een interview of gastblog, zodat dit duidelijk wordt.

Rest mij nog te melden dat ik dit boek een prima zomer-tip vind. Het is geen zware thematiek en het leest lekker door. En dan is er nog een levenslesje met betrekking tot onze blinde mede-mens: je zult in het vervolg hen beter begrijpen voor wat betreft hun ‘beperking’ en de manier hoe zij hier zelf mee omgaan.