Bijen houden en van bijen houden

Het begint met een B en staat op mijn Bucketlist? Dit raadsel werkt hier natuurlijk niet want jullie hebben de titel van het boek al gezien. Toch zijn mensen altijd verrast. Meestal komen er antwoorden als: een reisje naar Bali? Een ballonvaart? Billionaire worden? Of weer een Berner Sennen hond? Etc, etc. Niemand raadt het, maar het is dus: Bijen houden.

Ooit ga ik dat doen. En dat ooit komt steeds dichterbij. Vooral nadat ik het prachtige boek van dochterlief voor Kerst kreeg: ‘Bijen houden, compleet overzicht’ van David Cramp. Ik heb het inmiddels uit en weet al véél meer van bijen dan ik ooit had durven dromen.

Het boek is een prachtig, groot, kleurrijk, totaal boek. Een beetje ‘Seasons’ en ‘Landleven’ gevoel. Mooie, sfeervolle foto’s, prachtig gestyled en je denkt als lezer al snel: oh, makkie toch?

Ik hou van bijen…

Maar niets is minder waar. Het boek laat gelukkig álle facetten van het bijen houden zien. De problemen waar je tegen aan kunt lopen zoals ziektes, plagen, vijanden van de bijen en onverwachte omstandigheden, die jezelf niet in de hand hebt (het onvoorspelbare weer!)

Het boek neemt je mee aan de hand vanaf het prille begin. Wat moet je aanschaffen? Hoe kom je aan een bijenvolk? Hoe zorg je dat ze blij zijn met hun behuizing en hoe ga je met de kasten om? Een bijenkast zet je niet zomaar in je eigen achtertuin. Ook de locatie is voor bijen van essentieel belang.

Als er geen bijen meer zijn, wie wil dan de bomen bevruchten?

Loesje

Het eerste hoofdstuk gaat over bijen en mensen. Het mag zo langzamerhand duidelijk zijn dat de bijen wereldwijd dramatisch aan het afnemen zijn door ziektes en de intensieve landbouw. Zij zijn echt een onmisbare bron in de bestuiving van planten. En zonder planten voedsel voor mens en dier. Gelukkig is er wereldwijd steeds meer interesse om, ook in stedelijk gebied, bijen te houden .

If the bee disappeared of the surface of the globe, then man would only have four years to live. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.

Albert Einstein

Het volgende hoofdstuk: ‘Bijen begrijpen’ sluit hier mooi op aan. Want basiskennis van bijen is belangrijk voor diegene die imker wil worden. En hup, daar zijn we al in hoofdstuk drie beland. Hoe word je imker? Wat moet je allemaal aanschaffen en wat is je jaarlijkse agenda ten aanzien van werkzaamheden?

Het hoofdstuk over ‘honing oogsten’ is ook interessant. Zo’n potje honing op tafel lijkt zo eenvoudig, maar er komt toch een hoop bij te kijken. De volgende hoofdstukken gaan over problemen, ziekten, de bijentuin en bedrijfsmatig bijen houden.

En het begin is er!

Een uitgebreid boek dus dat een mooie eerste stap kan zijn in het houden van bijen.

Ik ben er klaar voor. Nu nog even manlief aankijken om een paar mooie bijenkasten te maken, mij aansluiten bij een imkervereniging, een bijenvolk gaan kopen. Oh ja, en zo ‘n raar wit astronautenpak…

Wordt vervolgd!

Dit prachtige, uitgebreide boek is geen dure jongen. Ook een mooi begin voor u? Of om aan iemand cadeau te geven?

Indien u dit boek heeft aanschaft, als u gaat beginnen met bijen houden of als u reeds een ervaren imker bent; uw reactie is van harte welkom!