Autobiografie van een yogi
‘Autobiografie van een yogi’ is geschreven door Paramahansa Yogananda. De 17e druk is in 2023 uitgegeven door de Ankh Hermes. De oorspronkelijke titel: Autobiography of a Yogi, is uitgegeven door de Self-Realisation Fellowship, Los Angeles, Verenigde Staten in 1946 en in 1974.
Wie is Paramahansa Yogananda?
Paramahansa Yogananda (1893–1952) was een Indiase yogi, spirituele leraar en een van de belangrijkste figuren in de verspreiding van yoga en meditatie in het Westen. Hij staat vooral bekend om zijn boek Autobiography of a Yogi (Autobiografie van een Yogi), dat wereldwijd wordt beschouwd als een spirituele klassieker. Yogananda’s leven en werk hebben miljoenen mensen geïnspireerd en zijn filosofie is nog steeds van grote invloed.
Yogananda werd geboren als Mukunda Lal Ghosh op 5 januari 1893 in Gorakhpur, India. Al op jonge leeftijd voelde hij een sterke spirituele roeping en toonde hij een diepe interesse in yoga, meditatie en de zoektocht naar innerlijke waarheid.
In het boek staat vele mooie, scherpe foto’s van zijn prille jeugd, hetgeen mij verbaasde, want de fotografie was nog maar net uitgevonden en alleen bereikbaar voor de rijke der aarde.
Paramahansa Yogananda werd uiteindelijk leerling van Swami Sri Yukteswar, een discipel van Lahiri Mahasaya en een meester in de Kriya Yoga-traditie. Deze eeuwenoude meditatiepraktijk richt zich op de beheersing van ademhaling en geest, om innerlijke rust en spirituele verlichting te bereiken.
Invloed op het Westen
In 1920 reisde Yogananda naar de Verenigde Staten om deel te nemen aan een interreligieuze conferentie in Boston. Dit markeerde het begin van zijn levenslange missie om oosterse spiritualiteit in het Westen te verspreiden. Datzelfde jaar richtte hij de Self-Realization Fellowship (SRF) op, een organisatie die Kriya Yoga en universele spirituele principes onderwijst. Yogananda geloofde dat alle religies een gemeenschappelijke kern hebben en dat spirituele waarheid toegankelijk is voor iedereen, ongeacht culturele of religieuze achtergrond.
Autobiografie van een yogi
Een mijlpaal in zijn leven was de publicatie van zijn boek Autobiography of a Yogi in 1946. Dit boek beschrijft niet alleen zijn eigen spirituele reis en ontmoetingen met Indiase heiligen, maar het verteld ook over de Indiase filosofie en mystiek. Het boek, dat in tientallen talen is vertaald, wordt wereldwijd gezien als een essentieel werk voor iedereen die geïnteresseerd is in spiritualiteit.
Filosofie en Yoga
Yogananda’s filosofie benadrukte de praktische kant van spiritualiteit. Hij moedigde mensen aan om religieuze dogma’s te overstijgen en zich te richten op persoonlijke ervaring en innerlijke groei. Met zijn leer van Kriya Yoga bood hij een methodische benadering om geestelijke harmonie en eenheid met het goddelijke te bereiken.
Hartaanval of….?
Op 7 maart 1952 overleed Yogananda in Los Angeles, kort na het geven van een toespraak. Zijn dood wordt door velen gezien als een voorbeeld van mahasamadhi, het bewust verlaten van het lichaam door een verlichte ziel. Een ander, meer realistische verklaring is dat Paramahansa Yogananda is overleden aan een hartaanval.
Mijn ervaring met dit boek:
Indien je je aangetrokken voelt tot Oosterse filosofie en de visie achter Yoga dat is dit boek een klassieker en must-have. Het geeft een mooi tijdsbeeld over de Indiase cultuur. Ook geeft het een duidelijk antwoord waarom zo vele goeroes hun invloed hebben verspreid naar het westen en Amerika.
De ik-perspectief, wat logisch is voor een autobiografie, maakt het boek heel eerlijk en open. Familie, vrienden, leermeesters, iedereen die van invloed is geweest op zijn leven, komen langs. Het doel is niet om een prachtige schrijfstijl te tonen, maar een inzicht in het bewogen leven van hemzelf. Dit lukt hem goed. Het is makkelijk leesbaar.
De foto’s maken het boek ook interessant. Natuurlijk zijn die voor die tijd niet ruimschoots aanwezig en beperkt het zich voornamelijk tot portretten, desalniettemin maken ze het verhaal nog levendiger.
Enkele hoofdstukken heb ik zelf met een zeer kritische blik gelezen. Zoals bijvoorbeeld het hoofdstuk over een vrouw die al vanaf haar 12e jaar niet meer at en dronk, en leefde van de energie van de zon. En dat al vijftig jaar en dankzij een Yoga-oefening….. Hierin willen ‘geloven’ speelt natuurlijk een grote rol net als in de dood van Paramahansa Yogananda die wordt beschreven als: een zelf besloten uit zijn lichaam treding.
Als een fanatiek beoefenaar van Yoga, vond ik het boek interessant genoeg om het te lezen en zie het als een bron van informatie en horizon-verbreding. Ergens in ‘geloven’ is zeer persoonlijk en ik zou liever zeggen: blijf kritisch en bepaal zelf wat je gelooft.
Je hoeft geen Yogi te zijn om Yoga als sport te beoefenen. Je hoeft je absoluut niet te moeten committeren aan de filosofie achter deze flow van bewegingen en houdingen. Ik geniet al járen van Yoga zonder me hierin te hebben verdiept. Dit boek vond ik een plezier om te lezen maar ik ben hierdoor geen ‘Yogi’ geworden, maar nog steeds iemand die graag Yoga ‘beoefent’.
Het boek is zeker een aanrader en een leuk cadeau voor een ieder die zich graag verdiept in Oosterse godsdiensten.
Het is ook verkrijgbaar in Yogisha – de Yogawinkel in Amsterdam.