Arabella – Georgette Heyer
‘Arabella’ is geschreven door Georgette Heyer in 1949 en valt onder de categorie ‘Regency-romans’. Het boeken is verschenen in vele edities en herdrukken in meer dan twintig landen. In 2024 is het uitgegeven door Oceaan boeken. Oceaan maakt deel uit van Park Uitgevers.
Regency ‘feelgoodroman’
Hoewel de term ‘feelgood’ nog niet bestond valt dit boek onder de feelgoodromans. Aangezien het in de Regency-tijd afspeelt wordt het vooral ‘Regency-roman’ genoemd. Wat mij betreft: Regency feelgoodroman.
Wat een prachtige cover! Helemaal in de perfecte Regency-kledingstijl, die ik zelf graag namaak:
Het verhaal
‘Arabella’ gaat over Arabella Tallant, de dochter van een plattelandsdominee, die naar Londen reist om haar entree in de high society te maken. Ze gaat debuteren! Haar familie hoopt dat ze een geschikte partij vindt, omdat ze de oudste (en mooiste) dochter is van een groot gezin.
Onderweg naar Londen heeft ze een ontmoeting met de rijke en knappe Robert Beaumaris, een gevierde man in de Londense society. Tijdens hun ontmoeting, geïrriteerd door zijn arrogante houding en gebrek aan bescheidenheid, doet Arabella alsof ze een grote erfgename is, puur om zijn aandacht te trekken. Haar opmerking zet echter een reeks gebeurtenissen in gang die haar leven in de Londense high society op zijn kop zet.
De eerste ontmoeting tussen Arabella en Robert Beaumaris in een herberg is meteen ook een sleutelscène. Arabella, boos over Beaumaris’ arrogante houding en zijn minachting voor mensen van lagere status, verzint de leugen dat ze een rijke erfgename is. Beaumaris, die haar eerst als een eenvoudige plattelandsmeisje beschouwde, wordt onmiddellijk gefascineerd door haar pittige reactie en lef.
Liefde op eerste gezicht?
Beaumaris, aangetrokken door haar frisheid en lef, besluit mee te spelen met haar leugen en helpt zelfs haar reputatie te versterken in de Londense kringen. Arabella wordt al snel populair bij de society. Ze trekt bewonderaars aan, inclusief mannen die geïnteresseerd zijn in haar vermeende rijkdom.
Ondertussen begint Beaumaris steeds meer voor Arabella te voelen, maar hij blijft sceptisch over haar ware bedoelingen. Arabella zelf worstelt met de spijt over haar leugen, vooral omdat ze Beaumaris steeds leuker begint te vinden. Haar twijfels worden groter wanneer ze ontdekt dat hij haar meer waardeert dan al haar andere aanbidders.
Spoiler-alert!
Het einde van het verhaal, tevens het hoogtepunt, komt wanneer de waarheid over Arabella’s ‘bescheiden ‘burger’ afkomst wordt onthuld. Beaumaris vermoedt al dat Arabella niet de rijke erfgename is die ze beweert te zijn en confronteert hij haar voorzichtig. Arabella, die inmiddels gevoelens voor hem heeft, weet niet hoe ze haar leugen moet rechtzetten zonder alles te verliezen. Beaumaris steunt haar echter omdat hij hoteldebotel is, en toont zijn ware karakter: hij waardeert Arabella niet vanwege haar rijkdom, maar vanwege haarzelf. Het verhaal eindigt met een heerlijke romantische climax, zucht…
Thema’s en stijl
Het boek bevat humor en subtiele sociale kritiek op de oppervlakkigheid van de Regency-elite. In tegenstelling tot de boeken van schrijfster Jane Eyre is de toon luchtiger en minder kritisch.
Ik vind het boek een leuke en ontspannend kijk op relaties en de samenleving uit die tijd. De vele dialogen zijn, mijn inziens, wel erg langdradig. Zo kun je bijvoorbeeld de eerste drie hoofdstukken samenvatten in één hoofdstuk en hierdoor mis je aan de vele details, tijdens de langdurige gesprekken, nauwelijks iets.
Georgette Hyer, beroemde schrijfster!
Heyer was beroemd om haar oog voor detail en historische nauwkeurigheid. Ze deed uitgebreid onderzoek naar de Regency-periode (1811–1820) en gebruikte echte historische feiten.
Haar dialogen, beschrijvingen en sociale settings geven goed de tijdgeest aan.
Voor de liefhebber van historische – Regency – feelgoodromans!