Ada – Imme Dros

‘Ada’ is geschreven door Imme Dros, ‘geïllustreerd’ door Harrie Geelen en uitgegeven door Querido. Dit kinderboek is bijna té mooi!

Mooi, mooi, mooi

Soms is een (kinder-)boek zo mooi, qua cover, lay-out en illustraties dat de inhoud er bijna niet toe doet. Dit klinkt natuurlijk erg vreemd uit de mond van een recensente, maar in dit geval zal iedereen het met mij eens zijn. Vele kinderboeken zijn fraai, maar dit boek is toch echt wel de overtreffende trap.

Het boek is normaal qua grootte maar dun, 80 pagina’s; iedere pagina is geïllustreerd en zeer kleurrijk. De illustraties zijn verzorgd door Harrie Geelen die gebruik maakte van middeleeuwse miniaturen om collages bij dit historische verhaal te maken. De illustraties zijn al bijna verhalen op zichzelf en je kunt er uren naar kijken.

Young Adult

Het verhaal is niet geschikt voor de hele jonkies maar vanaf 14 jaar. Dit komt vooral omdat het stukje geschiedenis over de Graven van Holland voor jongere kinderen lastig zal zijn om te begrijpen. Ook het perspectief van het verhaal, in de ik-vorm, zal te moeilijk zijn.

Ada van Holland

Ada van Holland (1188 – 1223) was gravin van Holland vanaf 1203. Ada was een dochter van Dirk VII en Aleid van Kleef. Ze werd vernoemd naar haar grootmoeder Ada van Schotland. Dit verhaal gaat over een korte periode in haar leven waarin zij vertelt over haar strenge moeder Aleid en haar leven op twee eilanden, te weten: Texel en Engeland.

Toen Ada’s vader in 1203 overleed, was Ada de enige dochter die nog leefde. Haar moeder Aleid wilde Ada helpen om sterk te staan, dus ze zorgde ervoor dat Ada, die toen 15 jaar oud was, meteen trouwde met graaf Lodewijk II van Loon. Maar Ada’s oom Willem wilde niet dat Ada de baas zou worden en zei dat hij de nieuwe graaf van Holland was. Veel belangrijke mensen steunden Willem, dus Ada en haar moeder moesten naar Utrecht vluchten. Op weg naar de begrafenis van haar vader werd Ada door de vrienden van Willem bij Leiden tegengehouden. Ze verstopte zich in een kasteel in Leiden, maar na een korte tijd werd het kasteel veroverd door Filips van Wassenaar, een vriend van Willem. Ada werd gevangen genomen en naar Texel gebracht.

Later stuurden ze Ada naar koning Jan zonder Land in Engeland. Willem werd toen de baas van Holland. Dit leidde tot de Loonse Oorlog, die duurde tot 1206. De oorlog eindigde met een verdrag in Brugge. Ada werd vrijgelaten en liet Engeland achter zich.

Bijzondere insteek

Het verhaal wordt geheel vertelt vanuit Ada dus. Ze heeft van Pater Gregorius, die haar heeft leren lezen en schrijven, een leeg Gebedenboek meegekregen die zij als dagboek gebruikt. Hier leest zij vaak uit voor.

(Voor haar huwelijk:)

Het ergste was dat ik niet meer naar pater Gregorius mocht. ‘Een gehuwde dame neemt geen les in een klooster’, sprak mama Aleid. ‘Niet in onze kringen, dat past niet. Vergeet nooit dat je van adel bent, Ada! Zoiets schept verplichtingen’. ‘Ja mama, Nee, mama’

In Engeland leert Ada echter ook het gewone leven kennen door de mensen om haar heen in het kasteel. Ada helpt met spinnen, naaien en fruit oogsten. Haar ‘gevangenschap’ ervaart ze als een bevrijding. Die echter niet lang zal duren…

Vanavond rijd ik voor het laatst het bos in naar die ene dierbare plek waar ik zo vaak afgestegen ben om naar het vreemde onwezenlijke licht over het glooiende land te kijken of om de Poolster te zoeken en in mijn verbeelding de stem van papa te horen, die me uitlegt hoe je van de Grote Beer via de Kleine Beer naar de Poolster komt. ‘Want als je weet waar het noorden is verdwaal je nooit, mij kind’.

Ik zal weggaan met pijn in mijn hart en liever niet denken aan wat me te wachten staat in het graafschap Holland of in het graafschap Loon.

Tot slot: op de laatste twee pagina’s van het boek staat een ezelsbruggetje voor scholieren: De graven van Holland in de negentiende eeuw in rijmvorm. En tekst en uitleg over graven en leenheren.

En wat gebeurde er verder met Ada? Ook hier komt het nawoord goed van pas want daar zal je als lezer wel nieuwsgierig naar zijn.

Huwelijk Ada van Holland met Lodewijk II met stervende Dirk VII van Holland, vader van Ada.
Illustratie van Wikipedia welke in het boek terugkomt in een andere vorm.

Ada is een cadeautje!

Ada is een fraai boek voor de nodige kennis over onze geschiedenis en om van te genieten. En ideaal om cadeau te geven aan een Young Adult of volwassene.

Grote complimenten voor deze mooie uitgave aan de auteur, illustrator en de uitgeverij.