De onvoorstelbare verdwijning van Vera
‘De onvoorstelbare verdwijning van Vera Voorstel’ is geschreven door Robert Pilon en van illustraties voorzien door Kim Scheepmaker. Het boekje is uitgegeven door Boekscout.
Nurcode, genre?
Stel je staat in de winkel en wilt een kinderboekje kopen voor een zesjarige, of een twaalfjarige. Dat is nogal een verschil qua leesniveau. Gelukkig staan de boeken vaak goed ingedeeld, ook online. Maar het is wel zo handig dat op de voorpagina of achterflaptekst een nurcode, genre en/of het leesniveau staat waarvoor het boek geschikt is.
Gelukkig biedt Bol.com meer informatie. ‘De onvoorstelbare verdwijning van Vera Voorstel’ valt onder Categorieën Young Adult, Kinderboeken, Zelf lezen en Grappige boeken. Leeftijd vanaf 11 jaar, Basisschool groep Groep 7, Groep 8
De onvoorstelbare verdwijning van Vera Voorstel
Hier kan ik mij wel in vinden. Het is inderdaad een ontzettend grappig boek en leuk voor Groep 7 en 8 om vooral zelf te lezen. In de hoofdstukken waarbij achtergrondinformatie wordt gegeven over ‘Het Voorland’ en ‘Het Achterland’, zal meer uitleg van een volwassenen nodg zijn, maar voor de rest is het een makkelijk te volgen verhaal.
Het verhaal
Het gaat over een meisje, Vera Voorstel, dat ontvoerd is. Zij woont in Het Voorland en is één van een tweeling. De hoofdpersonen proberen Vera terug te halen uit het Achterland. Waarom dit is gebeurd wordt uitlegt en heeft een ‘politieke achtergrond’. Een groepje mensen: Professor Voorkennis, Job Voorop, madam Voornaam en Viola Voorstel besluiten naar het Achterland te gaan om Vera terug te halen.
Voor- en achter
In het boekje wordt gespeeld met taal. Bijna alles heeft een vervoeging van ‘Voor’ en ‘Achter’. Zo bereiden de mensen zich goed voor om naar het Achterland te gaan en krijgen allemaal objecten mee die hen kunnen helpen qua vervoer en middelen. Het spelen met de woorden is soms wel even doordenken. Zo is er een Voortouw, letterlijk een stuk touw, dat hen kan laten vliegen als een heks op een bezem.
En zo zijn er een ‘Achter-inn’ (soort hotel), een museum ‘Voorheen’ en heet het gemeentehuis ‘Voorgevel’.
Daarnaast hebben ook personen allemaal een vervoeging met het woordje ‘Voor’ of ‘Achter’ erin of worden zij gekenmerkt door vervoegingen met deze woorden. Professor Voorkennis, Aad Voorraad (eigen winkel), Burgemeester voorhoofd (met een groot voorhoofd…), Madam Voornaam (chique!) en vele anderen.
Gelukkig is er een verklarende woordenlijst in het boekje en op één van de eerste pagina’s: leuke tekeningen van de mensen met hun naam. Aan alles is gedacht en je kunt merken dat de auteur er veel tijd en liefde i heeft gestoken.
De tekeningen, gemaakt door dochter Kim Scheepmaker; zijn erg aansprekend en leuk. Zij maken het boek volledig.
Mijn lees-ervaring:
Ik vond het boek leuk om te lezen. Ondanks dat het één groot avontuur is, is het tempo laag en kun je het goed volgen. De woorden met ‘voor’ en ‘achter’ zijn soms iets te veel van het goede, maar het went snel. Het verhaal eindigt goed, daar is het dan ook een kinderboek voor. Een vervolg zou leuk zijn, waarin het conflict tussen de beide landen wordt opgelost… zodat ontvoeringen niet meer zullen voor komen.