De zwarte weduwnaar
‘De zwarte weduwnaar’ is geschreven door Rachel Elisabeth en uitgegeven door Ellessy. Het is een ‘Victoriaanse feelgoodroman’. Dat klinkt chique!
Victoriaans is ín
Nu maak ik zelf al een tijdje Victoriaanse kleding en dat is een gat in de markt. Veel vrouwen én mannen kleden zich graag volgens de mode van het Victoriaanse tijdperk. Het Victoriaanse tijdperk duurde van 1837 tot 1901, tijdens de regering van koningin Victoria in het Verenigd Koninkrijk. Deze periode staat bekend om haar industriële vooruitgang, sociale hervormingen en een strikte moraal. De kleding uit deze tijd wordt als prachtig beschouwd door de verfijnde stoffen, ingewikkelde details en elegante silhouetten. Voor vrouwen waren korsetten en wijde rokken, vaak ondersteund door crinolines of bustles, kenmerkend. Voor mannen waren nette pakken en hoge hoeden de norm, met veel aandacht voor etiquette en stijl. De mode is geliefd door de mooie stoffen en elegante uitstraling en perfecte outfits/costumes voor speciale gelegenheden zoals Fantasy Fairs (Elfia), events en Cosplay conventies.
Victoriaanse romans
Maar niet alleen de mode is zeer geliefd maar ook boeken uit die tijd spreken steeds vaker tot onze verbeelding. Denk ook aan de klassiekers: “Great Expectations” – Charles Dickens, “Jane Eyre” – Charlotte Brontë, “Wuthering Heights” – Emily Brontë, “The Adventures of Sherlock Holmes” – Arthur Conan Doyle, “Tess of the d’Urbervilles” – Thomas Hardy en “Dracula” – Bram Stoker.
Zouden we zo graag over die tijd lezen omdat het zo’n schril contrast is vergeleken nu? Qua taal, moraal, mode en omgangsvormen?
De zwarte weduwnaar
Het verhaal vangt aan als Lady Annabelle Turner wordt geholpen om zich aan te kleden en haar zwarte rouwperiode letterlijk en figuurlijk achter zich laat. Drie jaar geleden verloor Lady Annabelle Turner namelijk haar echtgenoot, waarna ze achterbleef met een fortuin en haar kind. Nu haar rouwperiode voorbij is, kan ze zich als rijke weduwe vrijer bewegen binnen de Victoriaanse elite.
In een wagen in het park, komt ineens de prins op het witte… uhh zwarte paard, een Fries paard, voorbij racen en botst tegen haar koets. Het is Lord Gabriel Phillips, bekend als de Zwarte Hertog. Deze bijnaam dankt hij aan zijn donkere uiterlijk en geruchten over zijn betrokkenheid bij een schandaal.
Zij ontmoet hem hierna de komende dagen steeds vaker, en het is niet bepaald liefde op het eerste gezicht. Toch is er wederzijds ene enorme aantrekkingskracht en twijfelt Annabelle echter aan de waarheid van die verhalen.
Het einde zal ik niet verklappen, maar dat het hier om een ‘feelgood’ gaat staat al min of meer garant voor een mooi einde.
Schrijfstijl
Rachel Elisabeth schrijft duidelijk en makkelijk. Hierdoor is het erg prettig om te lezen. Op een enkele flashback na, is het verhaal chronologisch, in de tegenwoordige tijd beschreven en vanuit een alwetend perspectief. Het is geen hoogstaande literatuur, maar voor de liefhebber van feelgoodromans, een leuk uitstapje naar het Victoriaanse tijdperk.
Kritische noot
Ik vond het een aangenaam boek om te lezen en was natuurlijk vooral geïnteresseerd in de kleding en entourage die Rachel Elisabeth keurig en uitgebreid beschrijft. Een compliment hiervoor, alhoewel het ook tevens mijn kritische noot is.
Wie weet namelijk was een ‘crinoline’ is en een ’tournure’ is? Ik weet dat wel omdat ik ze zelf maak, maar vraag me af in hoeverre een gemiddelde lezer bekend is met de benaming van kledingstukken en accessoires die in de Victoriaanse tijd werden gemaakt en gedragen. Een verklarende woordenlijst zou prettig zijn geweest.
De zwarte weduwnaar = Deel 1?
Op Bolcom lees ik dat het boek onder een serie valt: De geheimen van Hydepark, deel 1. Dit kan ik nergens terug vinden op of in het boek. Deel 2: ‘Liefde van Lady Luca’ heb ik inmiddels in mijn bezit. hier zal spoedig een recensie over volgen.
Desalniettemin pleit ik ervoor: indien een boek een onderdeel is van een serie: geef dit duidelijk aan op de achterflap. Dit is wel zo prettig voor de lezers, ook al kunnen de delen los van elkaar gelezen worden.