Met Mama naar Mars
‘Met Mama naar Mars’ is een groot kinderboek uitgegeven door Blop Uitgeverij. Het is geschreven door Karen van den Akker, Nadine Duursma en Liselotte Nass. De illustraties zijn getekend door Nelin Bayraktar.
Groot, groter, groots
Het mooie hardcover boek is van een groot formaat: 26 x 35 cm. Het valt onder de categorie: prentenboeken en is geschikt voor Basisonderwijs Groep 1. Voorlezen vanaf 4 jaar of zelf lezen vanaf zes jaar.
Het verhaal is niet ‘klein’, zoals vaak prentenboeken voor deze leeftijdscategorie zijn, maar juist groots. Met een raket met Mama naar Mars, is niet iets uit het dagelijkse leven van een peuter gegrepen. Toch is dit verhaal vooral interessant voor kinderen om een hoop te leren zonder dat dit té moeilijk is.
Techniek en beroepen
Een peuter van vier of een kleuter van zes zal er echt nog niet aan toe zijn om iets te leren over beroepen, techniek of wetenschap. Het verhaal is dan ook heel eenvoudig opgezet en als peuter kun je meetellen als de raket ‘ready for take-off’ is. 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1… Go!
En zo zijn er meer eenvoudige dingen zoals vormen en kleuren.
Het verhaal
Mama en Luna gaan naar Mars. Maar de raket wil niet starten. Er is iets mis. Luna, een jong meisje, is zeer teleurgesteld en gaat naar een groot gebouw dat vlak bij de raket staat. Daar ontmoet zij de ontwerpster, een technische medewerkster, een programmeur en een laboratorium medewerkster. Allen leggen zij aan Luna uit dat er niets mis is met de raket. Luna komt er zelf achter wat het probleem is en ze kan toch met Mama richting Mars vertrekken.
Modern kinderboek
Het boek is geschreven door vrouwen, geïllustreerd door een vrouw, Luna is een meisje dat samen op reis gaat met haar moeder en alle wetenschappers in het gebouw zijn vrouwelijk (althans daar ga ik van uit, door de namen). Er komt geen man in voor. Daarnaast hebben Luna en haar moeder een donkere huid en afro kapsels. Prima toch? Ik vind het geen bezwaar; het is niet helemaal de realiteit van de samenleving en wetenschap, maar het is vooral bedoeld om jonge meisjes ook enthousiast te maken voor techniek en wetenschap.
Te jong?
Ik vraag mij wel af of de doelgroep niet veel te jong is voor dit verhaal en het misschien liever bij sprookjes houdt. Tegelijkertijd zijn de tijden veranderd en zijn de prentenboeken van allemaal dieren op de boerderij of in de dierentuin misschien wel verder weg van de realiteit.
‘Programmeren is schrijven van een computertaal. Daarmee kun je de raket besturen’, zegt Katy. ‘Kijk op het scherm staat een soort code. De code is R-N-M. Dat betekent “Raket Naar Mars”. Zo weet de computer dat hij naar Mars moet vliegen.’
Met Mama naar Mars
Tot slot een boodschap van de drie schrijfsters alias jonge vrouwelijke wetenschappers: ‘Het maakt niet uit wat je achtergrond is, als je maar doorzet en op school goed je best doet. Dan ga je als een raket!’