Bambook versus Filofax

‘Bambook’ is een notitieboek met een visie. Het is namelijk een systeem waarop je schrijft zonder papier te gebruiken. Goed voor het milieu! Joepie! En een beter alternatief dan een Filofax of notitieblokken?

Bambook – nadere uitleg

Bambook is tevens de naam van de website/organisatie en biedt vele notitieblokken in verschillende maten en kleuren van de covers. De notitieblokken kun je zelf samenstellen. Wil je liever regels, een to-do-list, blanke pagina’s of met hokjes? Ook is er een agenda en een lifestyleplanner.

Daarnaast zijn er extra pennen, uitwissers en een giftbox te koop.

Filofax

Ik denk even terug aan mijn trouwe Filofax die ik járen heb gebruikt. Ieder jaar kocht ik weer een vulling en was er erg content mee. Een Filofax bevatte je hele leven, van agenda, tot en met adresboek, visitekaartjes, opberghoesje, geld, en zelfs sleutels. Daarnaast was het ook een stukje status-symbool, want je kon een vrije simpele uitvoering kopen, maar ook een poepie-dure! Er was zelfs een film met de titel ‘Filofax’ waarin de agenda daadwerkelijk een hoofdrol speelde. ‘Lose it and you’re lost’. En zo voelde dat ook.

Maar ja, ineens loop je met een mobieltje rond en is het leven vooral heel digitaal geworden. De Filofax ligt ergens in een kast. Best jammer.

Bambook – notities én agenda

Nu dan een Bambook. Het is even wennen. Je schrijft ‘lekker’, wist het weer uit, of indien nodig maak je ‘gewoon’ een foto met je mobieltje. Na een paar dagen heb ik toch de smaak te pakken. Het is namelijk ook verr*kte handig als je even snel iets wilt schrijven aan iemand en dit per mail wil versturen. In mijn geval met de kostuums-maken: ik schets hoe ik denk dat een outfit kan worden, of een naaipatroon en stuur dit op. Zou ik dit in een tekenprogramma doen, dan ben ik véél meer tijd kwijt.

Daarnaast merk ik dat ik voornamelijk de Bambook gebruik voor de to-do-lists en snel afspraken noteer voor mijn agenda. Natuurlijk blijft de mobiel belangrijk voor afspraken en contacten, want een Bambook heeft de functie om dingen op te schrijven. Zie het vooral als een prima alternatief voor al die papiertjes die je gebruikt en welke opgepropt in de prullenbak verdwijnen. Of bij oud papier, maar in de praktijk komt het toch vaak op die prullenbak neer.

Een mooie giftbox:

Bambook – de website

De website van Bambook is de moeite waard om te bekijken. Ik vind vooral de pagina Over ons en Impact interessant. Hoe kom je op zo’n idee en is het echt waar dat voor iedere verkochte Bambook een boom wordt geplant. Goed plan! En dit soort plannen ondersteun ik graag. Zie laatste alinea: cadeautje. Ik ga er vast een paar inkopen, plant die bomen maar vast :>)

Hetzelfde en toch anders:

Met Bambook schrijf je dus net zoals je gewend bent: je pakt je pen, opent je notitieblok en begint te krabbelen. Als je klaar bent, maak je een foto van je aantekeningen met de Bambook-app, die je direct opslaat als een pdf. Daarna kun je je notitieblok schoonvegen en opnieuw beginnen. Geen stapels papier meer en je blijft schrijven zonder schuldgevoel over verspild papier.

Nog een voordeeltje; fouten zijn geen probleem meer, want een snelle veeg en je hebt een fris, leeg vel. Bovendien kun je eindeloos experimenteren met schetsen, plannen en brainstormen, zonder ooit bang te zijn dat je papier tekort komt. En als het aan een ander is gestuurd: een foutje in een notitie, is toch iets totaal anders dan in een mail. Het voelt minder gewichtig!

Goed voor het milieu?

Waarom is dit zo goed voor het milieu? Denk maar eens aan al die bomen die we jaarlijks kappen om papier te produceren. Met een Bambook bespaar je al snel honderden velletjes per jaar! En dan hebben we het nog niet eens over de vermindering van watergebruik en CO₂-uitstoot die bij papierproductie komen kijken…

Cadeautje!

Los van dit alles is het een leuk cadeautje om aan een ander (of jezelf) te geven. Voor sommige mensen is dit allang een bekend systeem. Maar er zullen ook vele mensen zijn die er echt nog nooit van hadden gehoord. Tot die groep behoorde ik. Een Bambook? Huhh??? Ik dacht aan een boekafbeelding op de bekende Bambo-onderbroeken ofzo. Haha.

En nu, een paar weken later is mijn Bambook al een gegeven geworden en wordt ie intensief gebruikt. Net als mijn Filofax ooit. Een Filofax , Huhh??? wat is dat zullen misschien velen vragen. Tja,. dat was toen. Nu is er een Bambook. 🌱