Isayla, Roodviolet & fluweelgroen

‘Isayla’ is een bijzonder fraai kinderboekje geschreven door Michelle Arts en geïllustreerd door Katelijne Arts. Het is uitgegeven door uitgeverij Samnortherlake. Isayla is een spannend fantasy jeugdboek voor kinderen vanaf 9 jaar.

Isayla

Het boekje opent met een plattegrond van een kaart waar het verhaal zich afspeelt. Je ziet een kloof, het donkere woud een moeras, een Elfendorp en een gebied van bosnirvanen. Het kaartje is fijn om erbij te houden, zodat je je goed in het verhaal kunt verplaatsen.

Elfje ontvoerd

Het verhaal opent als Isayla in een cocon wordt gegrepen door een roofvogel en wordt gedropt en gevonden door een bosnirvaan, genaamd Adahy. Isayla wordt ter plekke ‘geboren’ en is dan ongeveer acht jaar oud. Deze opening is even wennen, maar we hebben het hier wel over een sprookje, dus alles kan.

Isayla wordt meegenomen naar het dorp van bosnirvanen en wordt betrokken bij de samenleving. Bosnirvanen leven in bomen en in harmonie met de natuur om hen heen. Echter, natuurlijk weet Isayla dat ze er niet thuis hoort en ze verlangt naar haar moeder, die in het Elfendorp leeft. Ze kan echter niet zomaar naar huis. Ze zal dan door het donkere woud moeten reizen en daar is het héél gevaarlijk!

Vleerwolven en zwijnen

Isayla heeft vrienden in het bosnirvanen dorp, maar er zijn ook bosnirvanen die haar niet mogen. Ze is een vreemde en ook al krijgt ze een cape om haar vleugels te verbergen, ze hoort er niet echt bij. Gelukkig kan Isayla tijdens een gevaarlijk gevecht met vleerwolven laten zien dat ze héél sterk is en andere kwaliteiten heeft die ervoor zorgen dat de vleerwolven worden verslagen.

Isayla – Sterke punten

Het leuke van dit sprookje is de originaliteit en ook de boodschap die in het verhaal zit. De bosnirvanen leven in balans met de natuur om hen heen en zelfs met hun vijanden; de vleerwolven. Ze doden niet, als dit niet strikt noodzakelijk is. Er komen vele alinea’s in het verhaal voor waarin je aan kinderen kunt uitleggen hoe ecosystemen van elkaar afhankelijk zijn en dat je dit niet moet kapot maken.

Daarnaast zitten er ook boodschappen in het verhaal van ‘verschillende culturen’, ‘eigen bewoners’ en ‘vreemden’. In hoeverre kan dit samengaan en versterken of verzwakken zij elkaar?

Kritische noot

Op de achterflap staat: leeftijd vanaf 9 jaar. Nu vind ik eerlijk gezegd dat het verhaal behoorlijk spannend is en ik vraag mij af of kinderen van 9 jaar dat al aan kunnen. Vooral het grote gevecht met vleerwolven liegt er niet om. Let er even op, of kinderen die spanning al aankunnen. Dat weten ouders en verzorgers natuurlijk zelf het beste.

Daarnaast had het einde van mij eerder in het verhaal morgen plaatsvinden. De spanningsboog blijft erg lang hoog. Het einde is wel heel mooi en past goed bij het verhaal.

Tot slot een compliment over de uitgave. Het boekje ziet er prachtig verzorgt uit en de tekening van de cover is erg mooi. Van mij hadden er meer tekeningen in het verhaal gemogen. Idee voor het volgende boek?