Smaak! is een lekker kinderboek

‘Smaak!’ is gemaakt door de Italiaanse auteurs en tekenaars Micaela Chirif, Ignacio Medina en Andrea Antinori en uitgegeven door Parade. Het is vertaald door Martine van Rooijen. Het boek heeft nurcode 210, dat wil zeggen dat het non-fictie is, bedoeld voor kinderen tot 12 jaar.

Smaak! is leuk

Het boek ziet er erg leuk uit, het is groot, kleurrijk en het is uitgegeven als mooie hardcover. Wat opvalt is dat het boek geen inhoudsopgave of voorwoord heeft, maar meteen begint:

We gebruiken onze tong om te praten, om ijs te eten, om een scheetgeluid te maken en m ons bord schoon te likken. Soms.

En dan een tekening, jawel, van een grote tong. Vervolgens komt er een pagina over tongen. Hoe ziet die van een giraffe eruit? Sommige tongen hebben botten. Miereneters kunnen met één lik wel 35.000 mieren vangen. En een de tong van een kameleon is 26 x langer dan dat ie zelf is! etc.

Heel leerzaam, ook voor volwassenen of voorlezers!

Smaak! is leerzaam

Hierna volgen hoofdstukken over smaken zoals zoet, bitter, zuur en pittig. En over kruiden, ruiken, kleur en textuur. Alles wordt ondersteund door erg leuk, eenvoudige, kleurrijke tekeningen. De tekeningen zijn gemakkelijk om te begrijpen en vragen niet té veel aandacht door hun eenvoud en minimalistische stijl.

Als we pittig eten, denken onze hersenen dat we onszelf verbranden. Als reactie hierop maken de hersenen een stof vrij die ‘endorfine’ heet en een prettig gevoel geeft. Omdat we dat fijne gevoel willen houden, eten we gewoon door.

Smaak! is origineel

Het boek is een cadeautip voor jonge kinderen of ouders met jonge kinderen. Zoals gezegd, die steken er ook wat van op, want veel dingen wéét je wel, maar er staan ook een hoop wetenswaardigheden in die misschien nieuw zijn.